fbpx
Skip to main content
Železara Smederevo

SVIMA JE ISTO: Turobna sadašnjost železara bivše SFRJ

Foto: Tanjug printscreen
Nesigurna sadašnjost i budućnost smeredevske železare, koja godinama ne može da pronađe novog vlasnika ili strateškog partnera, podseća na sudbinu ostalih železara iz država, bivših članica SFR Jugoslavije. Srpski gigant iz Smedereva deli zajedničku sudbinu sa ostalim čeličanama iz bivših jugoslovenskih republika

Neuspešni tenderi, raskinute privatizacije, stečaj - etape su kroz koje su prošli skoro svi nekadašnji giganti metalskog kompleksa od Siska, Splita, preko Zenice, Jasenica, Nikšića, do Skoplja. Problemi sa kojima se sada suočava Železara Smederevo nisu zaobišli ni sve druge železare na prostoru bivše Jugoslavije, jer je u nekima od tih fabrika više puta obustavljana proizvodnja, a i dalje postoji verovatnoća da će se to uskoro, pod pritiskom tekuće krize ponovo dogoditi.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da su sve čeličane značajno smanjile kapacitete, ali da i mi možemo izvući pouku iz činjenice da su sve komšije uložile napore da njihove fabrike, ipak, opstanu.

- Naročito dobar primer su Slovenci, jer oni ne bi zadržali Jasenice da im ne donose profit, tako da se od njih može dosta naučiti - smatra profesor Savić. - Svi su u nekim problemima, ali ne razmišljaju o gašenju. Vidim da se i kod nas pominjalo da bi smederevsku železaru trebalo ugasiti, ali najlakše je likvidirati sve, ali šta posle sa ljudima i šta ćemo kad sve prestane da radi? Treba naći rešenje da nešto opstane.

Pogon smederevske železare u Kučevu
Foto: zelsd.rs

Železara u Sisku je u zlatno doba svog poslovanja zapošljavala gotovo 14.000 radnika. Propala je po istom "receptu" kao i sva ostala velika preduzeća u regionu, tako što je prvo otpušten veliki broj ljudi, a zatim se podelila na nekoliko manjih firmi koje je bilo lakše privatizovati. Posle četiri vlasnika koji su gazdovali nekadašnjim gigantom, praktično ne radi ništa. Postala je deo italijanske grupe "Danijeli", i sada zapošljava jedva oko 300 radnika.

Splitsku železaru, sada "Adrija čelik", kroz stečaj je 2012. preuzeo CIOS, koji je potom uveo nemačkog partnera, firmu "Techcom", a onda mu i potpuno prepustio vlasništvo. U 2013. godini su proizvodili 70.000 čeličnih greda i oko 50.000 tona betonskog rebrastog čelika.

TRAŽE SE MENADžERI

POSLE propalih pregovora sa "Esmarkom", Vlada Srbije raspisala je javni poziv za izbor menadžera smederevske Železare. Zainteresovani stručnjaci imaju rok od mesec dana da se jave na ovaj oglas.

Od izbora rukovodstva zavisiće i sudbina srpske fabrike gvožđa, kao i budućnost 5.300 radnika. Železara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara. Do početka 2012. bila je veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog srpskog izvoza. Vlada Srbije otkupila je u januaru 2012. godine Železaru od "Ju-Es stila" za simboličan jedan dolar, a u međuvremenu su raspisana dva tendera na koja se nije javio nijedan ponuđač. Država mesečno pomaže proizvodnju u ovoj kompaniji sa oko 10 miliona dolara.

Posle tri neuspešne privatizacije za deset godina, nikšićka čeličana je 2012. godine prodata turskoj firmi "Toščelik". Novi vlasnik je najavljivao investicije od 35 miliona evra, povećanje broja zaposlenih sa 300 na 550 radnika, ali sve to je ostalo samo kao obećanje na papiru. Danas se zaposleni žale na teške uslove rada i brojne povrede. Ova fabrika je podignuta pre gotovo 60 godina. Nekada je zapošljavala i do 8.000 radnika.

 U Zenici imaju problem, jer fabrika nije rentabilna, ali ne odustaju - kaže profesor Savić. - U najtežoj situaciji je fabrika u Nikšiću, jer je proizvodnja bila obustavljena.

Železara Zenica zapošljavala je oko 25.000 ljudi, a privatizovana je za jedan dolar. Broj zaposlenih je tokom godina desetkovan, pa je na platnom spisku nešto manje od 2.500 radnika. Čeličanom sada gazduju investitori iz Kuvajta.

TRANSPARENTNO I STRUČNO

UDRUŽENI sindikati Srbije "Sloga" saopštili su da je potrebna puna transparentnost i veće učešće stručne javnosti u izboru rukovodstva Železare Smederevo, kao i daljem procesu održavanja te kompanije do sledeće eventualne privatizacije ili pronalaska strateškog partnera.

Mišljenja smo da je Vlada već napravila nepopravljivu grešku kada je "Esmark" unapred favorizovala, proglasila pobednikom čak i pre raspisivanja tendera i time ozbiljno ugrozila pregovarački proces i odvratila sve druge moguće ponude - kaže Željko Veselinović, predsednik sindikata "Sloga". - Vladin "Plan B" za Železaru ne sme biti predmet brzoplete sanacije političke štete niti meta raznih profitera motivisanih ličnim interesom.

(Večernje novosti)

Pogledajte još:

  •  
Vremenska prognoza
Pretežno vedro
5 Beograd