fbpx
Skip to main content
tetoviranje

TATU SAMO KAO UKRAS - NE BAS? Evo u kakvom su stanju vaši organi ako imate tetovaže - ne biste verovali

Foto: Profimedia
Tetoviranje je najčešće estetske i simboličke prirode.

Za mnoge je tetoviranje postalo zavisnost - jednom kada se neko podvrgne iglama majstora za tetoviranja, "nešto" ga tera da se uvek vraća po još. I dok je glavni razlog tetoviranje kozmetičke i često simboličke prirode, nova studija je otkrila da mogu postojati i zdravstvene prednosti koje su u vezi sa ovim mastilom pod kožom.

Naučnici sa Univerziteta u Alabami su otkrili da nanošenje jedne tetovaže slabi imuni sistem te osobe privremeno i čini je podložnijom infekcijama i bolestima.

Ipak, ako neko uradi više tetovaža vremenom to zapravo ojačava imunološki sistem, pa na taj način je osoba sa više tetovaža bolja u odbrani protiv prehlada.

tetoviranje
Foto: Profimedia

Princip je sličan kao kod odlaska u teretanu da bi telo dovelo u formu - nakon prvih par puta dobije se upala mišića i celo telo boli, ali ako se nastavi vežbanje, mišići jačaju i poboljšavaju fizičko stanje.

Nakon početnog stresa koje telo oseti pri bolu i iscrpljenošću, imunološki sistem odgovara tako što jača nakon više ponavljanja ovog procesa. Naučnici su analizirali osobe koje imaju tetovaže, tako što su im uzeli uzorke pljuvačke pre i posle tetoviranja.

Na taj način su izmerili nivoe imunoglobina A, antitela koje štiti gastrointestinalni i disajni sistem, i kortizola, hormona stresa koji suzbija reakciju imunološkog sistema. Imunoglobin A je prva linija odbrana od čestih infekcija koje ljudi imaju, poput prehlade.

Oni su otkrili da je nivo ovog antitela značajno opao kod onih koji su radili prvu tetovažu, zbog stresa usled tetoviranja. S druge strane, oni koji su već imali tetovaže i došli da se "obnove", nisu imali veliki pad imunoglobina A i njihova tela su se oporavila znatno brže od tela onih koji su se tetovirali prvi put.

Čak su neke osobe imale i porast ovog antitela nakon tetoviranja, pa samim tim i pojačanu reakciju imunološkog sistema.

Na linku OVDE saznajte mišljenje lekara o pirsinzima na telima.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
-2 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19