Skip to main content
Dečak i pas

Terapija ljubimcima: Kako vas pas može izlečiti?

Bolesti i povrede se najčešće tretiraju terapijama i medikamentima, uz zdravu ishranu, fizičku aktivnost i tako dalje. No, nekada mogu pomoći i drugačije metode. Nova istraživanja sugerišu da nam kućni ljubimci, posebno psi, mogu olakšati zdravstvene tegobe i teške životne trenutke.

Jednostavno, pas može promeniti vaš život. Ovaj čupavi saputnik ispunjava naš život značenjem, uči nas ljubavi, odanosti i drugarstvu. Psi su u stanju da osete i podele ljudske emocije u slučaju gubitka, bolesti i drugih životnih izazova.  Nije slučajno da se nekada psi dovode u bolnice ili centre za rehabilitaciju, kako bi se pacijenti osećali bolje, fizički i duhovno.

Prošlogodišnja studija je pokazala da posedovanje ljubimca, posebno psa, poboljšava kardiovaskularno zdravlje i održava čoveka aktivnim. Takođe smanjuje stresne reakcije tela, snižava pritisak, holesterol i pomaže u regulaciji telesne težine.

Druga studija je pokazala da nam psi, kao ljubimci, pomažu da se osećamo bolje, jer utiče na lučenje hormona sreće, oksitocina.

Pas u kriluBriga o psu može ponekad biti zahtevna, a gubitak ljubimca je svakako zaista teško podnošljiva situacija. Ali, pozitivne strane puštanja psa u svoj život, daleko nadmašuju potencijalne negativne. Posvećivanje ljubimcu posebno pomaže bolesnoj deci, da se malo udalje od problema, bar za neki trenutak. Iako to nije pseća istinska svrha, svakako je koristan bioprodukt – jedan od mnogih!

(foxnews.com)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd