fbpx
Skip to main content
Rk dojke

Test za otkrivanje raka dojke

Foto: Facebook
Genetski potpis može da predvidi rak dojke godinama pre dijagnoze.

Novo istraživanje je otkrilo genetski "rani marker" rizika za razvijanje raka dojke koji će pomoći da se pronađe jednostavni test krvi koji će pomoći da se predvidi ova opaka bolest kod žene.

Naučnici su rekli da su dosadašnji rezultati obećavajući i daju nadu da bi jednog dana žene mogle da saznaju rano da li imaju veliki rizik od razvoja karcinoma dojke, što bi im onda dalo dovoljno vremena da promene životne navike, da obave još neke pretrage ili da možda razmisle o preventivnoj operaciji.

Ženske grudi
Foto: Profimedia

Genetski potpis, koji može da se detektuje testom krvi, je pronađen u uzorcima krvi žena koje su kasnije razvile rak dojke.

Na Univerziteu u Londonu naučnici su prvobitno pronašli ovaj genetski potpis kod žena koje imaju nasledne predispozicije za razvoj karcinoma zbog mutiranog BRCA1 gena. Međutim, naučnicii su bili "iznenađeni" kada su saznali da isti genetički marker imaju žene koje nemaju mutaciju ali koje su kasnije dobile rak.

Ovaj genetski potpis je mogao da predvidi rak dojke nekoliko godina pre dijagnoze.

Uzorci krvi koji su analizirani u ovom istraživanju su prikupljeni nekoliko godina pre razvoja raka dojke. Još je nejasno da li je ovaj genetski marker samo indikator rizika za rak dojke ili je zaista uključen u progres samog raka.

Rak dojke je jedan od najučestalijih i prevencija je presudna. Ovi rezultati su obećavajući. Ovo bi moglo da znači da bi žene u budućnosti mogle da imaju dostupne testove u kojima bi se tražio DNK potpis i koji bi im jasno rekao koliki je njihov rizik da razviju rak dojke.

Ipak, iako su ova saznanja intrigantna, više istraživanja je potrebno da bi se razumelo kako su promene na genu uticale na rizik od raka dojke.

(independent.com.uk)

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
milica's picture

milica

ovo je odlično zaista se nadam da će nauka toliko napredovati! ljudi, ovo može da spasi puuuno života

3 | 1

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
0 Beograd