fbpx
Skip to main content
Devojka pokazuje na sat

TIK-TAK: Da li vam je vreme za bebu ili je vaš biološki sat otkucao svoje?

Foto: Profimedia
Da li ste ispustili šansu da postanete mama?

U današnje vreme, deca su postala nešto što se planira do tančina, a neplanirana trudnoća više je problem nego sreća. S obzirom na tešku ekonomsku situaciju to je sasvim razumljivo. A tako nije samo kod nas u zemlji, nego svuda u svetu. Iako se stalno smišljaju novi načini poput pelena koje štede novac (što možete pročitati OVDE), odgajanje deteta zahteva ozbiljan budžet.

Žena koja drži sat u rukama
Foto: Profimedia

Prema američkoj anketi osnovanoj na popisu stanovništva iz 2014. godine, ustanovljeno je da skoro 50 odsto žena, starosti između 15 i 44 godina nikada nije ostvareno u ulozi majke, što predstavlja najveći procenat ikada zabaležen.

Žene pre biraju građenje karijere, a majčinstvo planiraju tek pošto se ostvare na poslu, ali razočaravajući statistički podaci podržani od strane Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku pokazuju da je broj žena koje postaju majke posle tridesete godine u drastičnom padu.

To ima veze i sa tim što većina žena u tom dobu ima manje šansi da ostanu trudne, nego što je to slučaj pre nego što zađu u četvrtu deceniju života.

Elizabet Plank, urednica portala "Mic", iznosi teoriju da nije kriv biološki sat koji je otkucao svoje, već da su žene koje se nisu ostvarile kao majke, to same izabrale. Ona navodi da je ekonomska situacija doprinela smanjenju broja žena koje rađaju decu, što je argumentovala povećanim troškovima za potrebe izdržavanja deteta. Elizabet takođe kaže da se žene ne odlučuju na ovaj potez i zato što to znači dodatne obaveze i dužnosti u već previše stresnim okolnostima. 

Umorna mama
Foto: Profimedia

- Došlo je do jaza između žena koje žele biti i karijeristkinje i majke dece. Žene su se izborile za ravnopravnost, a mnoge su sada zažalile zbog toga. Nije lako dnevno imati dve smene, prvu na poslu i drugu kod kuće - kaže ona.

Mnoge žene žele da se ostvare u ulozi majke, ali su takođe i svesne da je za to potrebno puno odricanja. Zbog toga nekada kao prioritet ne biraju decu, već karijeru. Ima i žena koje misle da ne bi bile dobre majke i da nemaju požrtvovanost koja je potrebna da stave svoje dete na prvo mesto. Ili psihičku ili ekonomsku snagu da mu pruže sve što mu je potrebno. U tom slučaju, njihov izbor je za svako poštovanje i ne zaslužuje osudu. Ne treba svako ni da bude majka, a žena može da bude žena i ako nema poroda. Bolje nemati dece, nego ih upropastiti, kao pojedini holivudski roditelji o čemu više možete pročitati OVDE.

Vaspitanje i odgajanje deteta i njegovo izvođenje na pravi put zahteva mnoge žrtve i odricanja, ali jedan njegov osmeh je dovoljan da izbriše svu muku. Kada mrtve umorne dođete kući posle napornog dana, a male ručice vas zagrle i topli glasić vašeg deteta kaže: "Mama, volim te", shvatićete da je svaka žrtva vredna tog trenutka.

beba sa majkom
Foto: Profimedia

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd