Skip to main content
toyota logo

Tojota pokreće novi opoziv nekoliko modela!

Kad je izgledalo da se situacija s brojem opoziva počela popravljati za japanskog megaproizvođača, početkom maja više tojotinih modela je povučeno iz prodaje zbog opasnosti za vozače i putnike.

Prvi "na udaru" najnovijeg opoziva bio je Tojotin kompakt Urban Kruzer na kojem dolazi do pucanja opruge u sedištu, što može izazvati pomeranje sedišta u slučaju nesreće.

Inače, Urban Kruzer je Tojotin model koji je na Euro NCAP testu 2009. godine ostvario mizeran rezultat od samo 3 zvezdice. Zbog istog problema sa sedištima opozivom je obuhvaćen i kod nas vrlo popularni Jaris, tj. modeli koji su se proizvodili između 2005. i 2010. godine.

Naime, Jaris je istovremeno opozvan i zbog jednog, izgleda, znatno opasnijeg problema. Tačnije, greškom u konstrukciji na ove automobile je (proizvedene između 2005. i 2009. godine) postavljen preslab nosač osovine upravljača, pa se može doći do pojave pukotina. Posledice mogućeg pucanja ovog nosača mogu dovesti do gubitka kontrole nad vozilom i nesreće.

I na kraju najnovije serije opoziva koji su pogodili Tojotu, dolaze modeli RAV4 i Hilux. Kod oba ova tojotina modela, primećen je problem s žicama koje vode signal za aktiviranje vazdušnog jastuka koji se nalazi u upravljačkom sistemu, a koji može da se oštetiti okretanjem volana. Oštećivanjem ovog dela može doći do deaktiviranja vazdušnog jastuka, to jest njegovog neaktiviranja u slučaju saobraćajne nezgode što potencijalno može rezultirati težim povredama vozača.

Konačno, posebno zabrinjavajuće je to što je Tojota u nepunih pet meseci ove godine na području tržišta Evropske Unije zabeležila već osam opoziva svojih modela.

(autonet.hr)

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Mist
19 Beograd