fbpx
Skip to main content
Tomislav Nikolić uručuje odlikovanje Slavici Mehić

Tomislav Nikolić uručio odlikovanje supruzi Omera Mehića (FOTO)

Foto: Tanjug
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas supruzi nastradalog pilota Omera Mehića, Slavici Mehić, Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić".

Obrazloženje o odlikovanju Mehića pročitao je predsednik Komisije za dodelu odlikovanja Oliver Antić koji je rekao da su za Mehića prijatelji, kolege i poznanici imali samo reči hvale.

"Radi spasavanja drugih bio je uvek spreman i na najveći rizik, što je dokazao i u svojoj poslednjoj misiji kada je položio i sopstveni život", istakao je Antić.

On je podsetio da je na inicijativu predsednika Srbije Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić" posthumno odlikovan Mehić, koji je bio pripadnik ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, major avijacije koji je tragično nastradao u nesreći helikoptera VS 13. marta na izvršenju zadatka prevoza bolesne bebe stare pet dana iz Raške radi hitnog daljeg lečenja u Beogradu.

Tomislav Nikolić, Slavica Mehić i Bratislav Gašić
Foto: Tanjug

Uručenju odlikovanja prisustovovao je ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i predstavnici Vojske Srbije.

Nikolić je 8. aprila doneo Ukaz o odlikovanju pripadnika Vojske Srbije i medicinskog osoblja, koji su tragično nastradali u helikopterskoj nesreći 13. marta 2015. godine.

Na inicijativu predsednika Srbije, za ispoljenu izvanrednu ličnu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života u izuzetno opasnoj situaciji, Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" posthumno su odlikovani: major avijacije Omer Mehić, kapetan avijacije Milovan Ðukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović.

Vojni helikopter, koji je prevozio bolesnu bebu, pao je na oko kilometar od beogradskog aerodroma, pored auto-puta.

Stradalo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici, uključujući i bebu staru pet dana.

Major avijacije Mehić rođen je 24. jula 1967. godine u Doboju. Na službi u Vojsci Srbije bio je od 21. jula 1990. godine. Završio je vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zadru i svo vreme je bio pilot helikoptera.

U braku sa suprugom Slavicom iza sebe je ostavio dva sina.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd