fbpx
Skip to main content
serije

Top 5 genijalaca sa podstanarima u glavi

Foto: Facebook
Predstavljamo vam posebnu top listu. To su sve uspešni profesionalci, naučnici, doktori i intelektualci, stručnjaci u svom poslu, ali ono što im je zajedničko je to što nikada nisu sami. Svi oni imaju svoje osobenosti, halucinacije, unutrašnje glasove, jednom rečju - podstanare, koji slobodno šetaju samo u njihovim glavama.

Kažu da je tanka nit između genijalnosti i ludila, ako je tako, za junake ove liste možemo slobodno reći da po toj liniji skakuću na jednoj nozi.

Danijel Pirs (Percepcija)

Danijel Pirs
Foto: Facebook

On je ekscentrični profesor neurologije na univerzitetu sa dijagnozom paranoidne šizofrenije. Ovaj lik ima toliko nevidljivih prijatelja, da njegov život izgleda kao serija u seriji: postoje stalni i epizodni podstanari.

U retkim trenucima ume da se našali na svoj račun, pa objašnjava svoje ludilo rečima: "Možda sam lud od struka na gore, ali od struka na dole sam savršeno normalan."

Njegov najbolji prijatelj je Natali, izmišljena devojka, po liku žene koju je jednom davno video i zapamtio. Kada u stvarnosti upozna tu ženu, njegova izmišljena i stvarna devojka počinju da se preklapaju u njegovoj glavi, tako da više ni on, a ni mi nismo sigurni šta je stvarno. Ostali posetioci imaju drugačiju ulogu - da ga zbune, uplaše, nasmeju ili navedu na pravi trag u rešavanju slučajeva. Danijel ima ličnog asistenta s kojim živi, sopstvenog stražara na samoj granici sa ludilom

Dekster (Dekster)

Ko nije gledao Dekstera, ne zna šta je pravi sociopata. Hladnokrvni ubica, sa neljudskim porivom da lovi i ubija ljude kao zveri, Dekster je imao tu sreću ili nesreću da ga usvoji policajac koji je razumeo njegove pobude i usmerio ga tako da ubija samo one čije su ruke već uprljane krvlju, a koji su uspešno izbegli zakonski sistem. Deksterov otac je zato smislio jedinstveni "kôd" koji je postao njegovo Sveto pismo i zahvaljujući kome je ovaj forenzičar uspeo da skriva svoje tragove od cele policije Majamija. Ipak, Deksterov otac, koji je umro, postao je najživlji saputnik u životu ovog čudnog ubice. Njegov savetnik, instruktor, prijatelj i jedina osoba prema kojoj je bio sasvim iskren, jer je verovao da otac sve vidi, ovaj lik je bio uz Dekstera u svim mučnim trenucima njegovog života. Kad god nije ispoštovao kôd, našao se u opasnosti. Zbog toga bi se moglo reći da je, zahvaljujući svom ludilu i vešto izgrađenom unutrašnjem životnom saputniku, Dekster postao najveći serijski ubica na svetu. Računamo i stvarni, a i filmski svet.

Dekster
Foto: Facebook
3. Vil Grejem (Hanibal)

Vil je psihološki profajler u FBI, koji ima poseban odnos sa psihijatrom koji je zapravo prikriveni kanibal. Vil ima još jednu neobičnu sposobnost, a to je mogućnost da se saživi sa žrtvama i ubicama, i zbog toga se njegova svakodnevnica sastoji iz učestalih proživljavanja najsurovijih ubistava i mučenja. Ovaj hipersenzibilni mladi čovek bukvalno leluja između prisebnosti i nervnog sloma. Zbog ulaženja u mozak najsvirepijih kriminalaca, Vil je često rastrzan između sopstvene logike i logike kriminalnog uma, tako da se može reći da je u ovoj listi završio sa najgorom vrstom podstanara - ubicama i psihopatama.

Vil Grejem
Foto: Facebook
4. Haus (Haus)

Da vaš zdravstveni karton kojim slučajem završi na stolu najkontroverznijeg doktora na svetu, Dr Hausa, mogli biste da se oprostite od dosadašnjeg života. Jer posle raznih nekonvencionalnih tretmana Hausa i njegovog tima mladih, ambicioznih doktora, ako ne stanete na noge, znači da ste mrtvi. Kada Hausa rani bivši pacijent Morijarti, on počinje da uzima ketamin, koji mu izaziva neurološke smetnje. Njegove halucinacije su toliko realne, da ubrzo shvata da ne može da ih razlikuje od stvarnosti. Na primer, kada udara kolegu doktora ili jede takose ispred bolnice. Verovatno zato što bi on to uradio i u realnom životu. Tada počinje da halucinira pokojnu Morijartijevu ženu, kako sedi sa njom dok izvršava samoubistvo. U svojoj glavi, on se izvinjava zamišljenom Morijartiju.

Njegov svet biva sve življi i intenzivniji u njegovoj glavi, dok zapravo u realnosti počinje da sumnja svoju sposobnost dijagnoze. S obzirom na pakao koji su prošli njegovi pacijenti, neko bi rekao da je napokon iskusio ukus sopstvenog leka.

Dr.Haus
Foto: Facebook
5. Baltar (Betlstar Galaktika)

Baltar je kompjuterski genije koji zbog ljubavi dopušta Sajloncima da počine genocid nad celom ljudskom rasom. Zaljubio se u Kapricu, mističnu devojku kojoj je otkrio kodove pomoću kojih su Sajlonci onesposobili sistem zaštite i pokorili Dvanaest kolonija. Tada saznaje da je ona zapravo "Broj šest" i da je upravo počinio najveću moguću izdaju prema svojoj rasi. Kada je stigao na Galaktiku, odvojen od Kaprice, Baltar počinje da halucinira o njoj, gradeći komplikovan i dubok odnos sa sopstvenom halucinacijom, verujući da mu je postavljen čip zbog koga je sposoban da je vidi i da komunicira sa njom. Halucinacija je ipak surovija nego stvarna Kaprica, ali svojim manipulacijama Baltaru pomaže da se oslobodi svojim strahova i slabosti u karakteru.

Baltar je na početku ove SF serije opisan kao uobraženi ženskaroš, ali njegov karakter sazreva i razvija se, zahvaljujući ovoj lepoj podstanarki, njegovoj unutrašnjoj viziji, sa kojom raspravlja čak i o Bogu. U epizodi "Šest stepeni razdvajanja", pojavljuje se stvarna "Broj šest" i Baltar biva iznenađen kako i drugi mogu da vide njegovu viziju. On je lik koji nije mešao stvarnost i viziju, već je prihvatio svoju halucinaciju i razvio sa njom snažan i upečatljiv odnos koji definiše celu seriju.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd