fbpx
Skip to main content
Pas se rashladjuje

Toplotni udar je smrtonosan za pse

Foto: Profimedia
Kada se letnje temperature približavaju, mnogi od nas počinju da preduzimaju sve mere kako bi se dostojno rashladili. Nažalost, naši ljubimci nemaju iste mogućnosti kao i mi.

Visoke temperature ne samo da nisu prijatne za naše ljubimce, već su i veoma rizične po njihovo zdravlje, jer oni zbog velikih vrućina mogu doživeti toplotni udar, piše Modern dog magazine.

Bokser pije vodu
Foto: Profimedia

- Toplotni udar se događa kada telo više ne može da se oslobodi vrućine, nego je samo nakuplja u organizmu. Ovaj proces rezultira povećanjem telesne temperature do tačke kada se javljaju oštećenja unutrašnjih organa, rekao je Džems Bar, docent na teksaškom koledžu A&M za veterinu i biomedicinu.

Toplotni udar je veoma opasno stanje, posebno za vaše ljubimce. Ako dođe do baš ozbiljne situacije, ljubimac će najverovatnije uginuti ako mu se istog trenutka ne obezbedi adekvatna medicinska nega.

- Najčešće, ljudi svoje pse donose u bolnice prekasno, i oni umiru uprkos svim naporima tehničara, rekao je Bar.

Kako sprečiti toplotni udar

Ako posumnjate da vaš pas veoma blizu da doživi toplotni udar, evo par stvari koje morate odmah da preduzmete kako spečili stravične posledice.

Žena poliva kuče
Foto: Profimedia

Prvo što morate da proverite je temperatura vašeg psa, Ako je njegova temperatura veća od 40 stepeni, postoji velika opasnost od oštećenja organa. Ubacite vašeg psa u hladnu, ali ne ledenu vodu, jer će to pomoći da se temperatura vrati u normalu, rekao je Bar.

S obzirom da je vreme ključan faktor, ukoliko pored sebe imate baštensko srevo isprskajte ga vodom, ili bilo čim što vam se nađe pod ruku. Kada ste ga rashladili, odvedite ga kod veterinara kako dobio adekvatnu medicinsku negu, koja će sprečiti dalje uništavanje organa.

Preventiva

Najbolji način da sprečite rizik od toplotnog udara je da izbegavate vežbanje u najtoplijem delu dana tokom letnjih meseci. Takođe, kod sebe uvek imajte dovoljno vode za piće, kako bi se na svakoj pauzi za predah vaš pas rashladio i dovoljno ishidrirao. 

Veoma je važno napomenuti da nikada ne ostavljate pse u kolima kada je toplo, jer njegov temperatura može dostići kritičnu tačku veoma brzo, rekao je Bar.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd