Skip to main content
Toyota Yaris 2015

Toyota i dalje prvi svetski proizvođač

Foto: Facebook/ilustracija
Drugi je Volkswagen, koji je prestigao "Dženeral motors", pogođen problemima sa kvarovima i opozivima vozila.

Toyota ne da vrh. I posle prvih šest meseci 2014. godine japanski je proizvođač zadržao vodeće mesto na spisku najvećih svetskih tvoraca automobila.

U rasponu januar-jun Toyota je prodala 5.090.000 vozila što je za četiri odsto više nego prošle godine u isto vreme. Na svim važnijim tržištima, dakle u Japanu, Aziji, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, zabeležen je rast prodaje. U domovini je dobar saldo registrovan i zbog zakona o novom oporezivanju koji je stupio na snagu 1. aprila, pa su Japanci trošili više kako bi izbegli novu stopu taksi. U najmnogoljudnijoj zemlji sveta rast iznosi 12 odsto, u Evropi osam, a u SAD pet stotih.

Drugo mesto pripalo je Volkswagenu koji je svrgao "Dženeral motors" i poslao ga na "bronzanu" poziciju. Nemci su udomili 4.970.000 kola, dok je američki proizvođač sa lagera skinuo 4.920.000 automobila.

"Dženeral motors" je do 2008. bio vodeći na planeti, kada ga je prestigla Toyota. Detroitska firma ponovo je bila prva 2011. jer je Zemlja izlazećeg sunca bila pogođena cunamijem i nesrećom u Fukušimi. U japanskoj firmi očekuju da prestignu prošlogodišnji saldo od 9.980.000 prodaja, tj. da premaše 10.000.000 prodatih jedinica.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd