fbpx
Skip to main content
Trudnica vozi

Trudnoća povećava rizik od saobraćajnog udesa!

Foto: Profimedia
Istraživanja su pokazala da trudnoća značajno povećava šanse vozača da doživi ozbiljan saobraćajni udes.

Kanadska studija koja je uključivala više od 500 000 trudnica pokazala je da je procenat saobraćajnih nesreća koje su zahtevale prijem u bolnicu bio povećan za 42%, tokom sredine perioda trudnoće, piše Independent.

Sudar
Foto: Profimedia

Tri godine pre nego što su zatrudnele, žene su u proseku imale 177 sudara mesečno, dok se u drugom tromesečju njihove trudnoće taj broj popeo na 252. Statistički gledano, jedna u 50 trudnica može doživeti ozbiljan saobraćajni udes.

Naučnici pominju efekat 'bebećeg mozga', odnosno mentalnog 'zamagljenja' za koje se smatra da je povezano sa trudnoćom, no ne treba ga direktno povezivati sa rizikom od sudara.

Oni kažu da su subjektivne smetnje tokom trudnoće često pominjane u akušerskoj literaturi gde je odsustvo svesnosti opisano kao 'bebeći mozak' ili u drugim negativnim terminima. Istraživanja sugerišu da se oko polovine trudnica žali na kognitivne propuste, mada laboratorijske studije ne pokazuju sigurne kliničke rezultate.

Dr Donald Redelmajer sa univerziteta u Torontu smatra da trudnice često brinu o mnogim temama, a pojedine previđaju saobraćajne udese, bez obzira na velike rizike koje oni nose.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mist
3 Beograd