fbpx
Skip to main content
životinje, pomor, srna

UŽAS U LOVIŠTU: Masovno trovanje divljači u Novoj Crnji (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Foto: Tanjug
NOVA CRNJA - U lovištu "Koštanac" na području Nove Crnje u Banatu primećeno je masovno trovanje srna i druge divljači, a šteta je neprocenljiva, izjavio je lovočuvar u tom lovištu Ivan Palameta.

On je rekao da su u poslednja tri dana pronađene 24 uginule srne, orao belorepan, dve lisice i veliki broj predatora.

"U neposrednoj blizini lovišta, imamo oko 40.000 hektara zasađenih žitom i to zemljište je tretirano preparatima protiv glodara, ali je izgleda to urađeno nestručno jer se vidi da rupe u zemljištu nisu zatvorene i da tog otrovnog preparata ima i u njihovoj okolini", rekao je Palameta.

On je dodao da se na licu mesta nalaze i veterinarska i šumska inspekcija, te da se primarna šteta nastala ovim trovanjem meri milionima, a da je sekundarna šteta neprocenjiva.

otrov
Foto: Tanjug

"Za 26 godina rada ovako nešto nisam video. Pronađeno je 20 uginulih srna i četirti srndaća strarosne dobi od jedne do šest godina, ali je najgore što to ni blizu nije konačan broj i strahujem da bi taj broj mogao na kraju biti nekoliko puta veći jer je na poslednjem brojanju, u lovištu koje se prostire na 20.000 hektara izbrojano oko 3.000 srneće diviljači", istakao je Palameta.

On je dodao da je pretražen samo deseti deo prostora ugroženog područja. Prema njegovim rečima, prizor kakav se može videti na lovištu je zastrašujući jer su, kako je rekao, leševi divljači "kao posejani po lovištu na sve strane".

životinje, pomor, srna
Foto: Tanjug

Divljač, kada je bolesna ili ranjena se zavuče u grmlje i tu ugine pa je teško primetiti leš, a sada imamo situaciju da se leševi nalaze svuda okolo što je zaista zastrašujuća slika, kaže Palameta. On je pojasnio da su veterinari konstatovali da su leševi životinja stari od tri do 15 dana i napomenuo da je jako teško obići lovište zbog izuzetnog visokih podzemnih voda koje onemogućavaju kretanje.

Ilustrujući sa kakvim bogatstvom srneće diviljači raspolaže lovište "Koštanac" Palameta je kazao da je pre tri godine jedan lovac iz Švajcarske odstrelio najvrednije naplaćenog, odnosno fakturisanog srndaća na svetu. Palameta je posebno istakao dobru saradnju sa policijom rekavši da su, "ljudi prethodna dva, tri dana po ceo dan pretraživali teren i fotografisali uginule životinje radi istrage".

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
0 Beograd