fbpx
Skip to main content
terazije

TUNEL ISPOD TERAZIJA: Povezuju se Savamala i Dorćol

Foto: Srbija Danas
Posle sedam decenija ideja o tunelu koji bi povezao Savsku i Dunavsku padinu, odnosno Savamalu i Dorćol, stigla je na korak od realizacije.

Stručnjaci su u prethodnom periodu razmotrili čak 13 različitih varijanti i trasa tunelske mreže da bi se konačno odlučili za dve koje će naredne nedelje biti predstavljene na javnom uvidu.

U obe su predviđene dve tunelske cevi sa po dve saobraćajne trake, dužine oko dva kilometra, a najveća dubina, u zoni Terazija, biće 38 metara.

ZGRABITE PRILIKU: Od sada možete uzeti STAMBENI KREDIT BEZ UČEŠĆA!

U prvoj varijanti tunelske cevi postavljene su jedna uz drugu i od ulice Gavrila principa vode do policijske stanice 29. novembar. Svaka cev predviđena je za saobraćaj u jednom smeru. Trasa vodi ispod Terazija do Kosovske ulice, odakle u jednoj podvarijanti trasa tunela vodi ispod "Banije" i Bulevara despota stefana (dužina 2km), a u drugoj ispod Takovske (dužina 1980 m).

Hotel Moskva na Terazijama
Foto: Srbija Danas

Druga varijanta je nešto komplikovanija jer postoje tri ulaza i izlaza iz tunela u ulici Gavrila Principa, na uglu Cvijićeve i despota Stefana i ispod Botaničke bašte. Sa savske padine polaze dve paralelne tunelske cevi, koje su postavljene paralelno sve do trga Nikole Pašića, gde im se razdvajaju trase, a saobraćaj račva na dva dela.

ČETIRI PUTA SKUPLJE: Evo koliko će studenti morati da plaćaju smeštaj i hranu preko leta

Odatle jedan pravac vodi do Botaničke bašte gde se saobraćaj uključuje na Bulevar despota Stefana, a drugi do Cvijićeve ulice, na delu prema Dunav stanici. Ukupna dužina prve tunelske cevi je 1.399 metara, a druge 1.906.

Izgradnja tunela značila bi rasterećenje centra grada na potezu Novi Beograd - Ada Huja, ali i povećanje prosečne brzine za oko 10 odsto kao i smanjenje vremena putovanja u istom procentu.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd