fbpx
Skip to main content
Omer mehić, pilot

DETALJI ISTRAGE: U krvi pilota Omera Mehića pronađeni tragovi alkohola?!

Foto: Youtube Printscreen
BEOGRAD - U izveštaju tužilaštva o padu vojnog helikoptera, kada je poginulo sedam osoba, navodi se da su u krvi i urinu pilota Omera Mehića pronađeni tragovi alkohola.

Obdukcioni nalazi poginulih članova posade u nesreći vojnog helikoptera kod Surčina pokazali su, kako se navodi, da je u krvi pilota bilo 0,68 promila, a 1,30 promila u urinu.

Vojni helikopter je pao u Surčinu 13. marta uveče, kad je poginulo svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici - četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć.

Komisija je navela da odgovornost za udes snosi vođa posade helikoptera HT-48, a da deo odgovornosti snose i drugi pilot (kapetan Milovan Ðukarić) i letač tehničar u pilotskoj kabini.

"Deo odgovornosti snosi komandant 204. vbr zbog propusta u planiranju i organizaciji leta (general Predrag Bandić), ODT RViPVO zbog propusta u organizaciji i rukovođenju letom. Eventualnu odgovornost kontrolora na aerodromu ''Nikola Tesla'' će utvrditi Kontrola leta SiCG na osnovu zahteva komande RViPVO", piše u izveštaju u koji je "Blic" imao uvid.

Više javno tužilaštvo u Beogradu najavilo je da će najkasnije danas obavestiti javnost o izveštaju vojne stručne komisije. Taj izveštaj dostavljen je 31. marta Tužilaštvu, koje je tada saopštilo da će izveštaj biti analiziran i da će o njemu javnost biti obaveštena najkasnije danas.

Inače, u saopštenju Tužilaštva se navodi da je, prema početnim saznanjima, primarna odgovornost na članovima posade, da postoje osnovi sumnje da deo odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije, te da ima i indicija za eventualnu odgovornost određenog broja civilnih lica.

Tužilaštvo će, u skladu s tim, sprovesti istražne radnje, u cilju potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za taj događaj. 

Izveštaji o padu helikoptera danas na sajtu MO

Nalazi obe komisije o padu vojnog helikoptera u kojem je stradalo sedam osoba biće do kraja dana objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane, rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić.

Bratislav Gašić
Foto: Tanjug

Kako je objasnio, posle sprovedene istrage tužilaštva, a zbog važnosti informisanja građana o svim detaljima koji su doveli do udesa helikoptera, Ministarstvo odbrane je tražilo i dobilo saglasnost Višeg javnog tužioca da objavi oba izveštaja javnosti.

"Ministarstvo je upravo pokrenulo proceduru za skidanje oznake strogo poverljivo sa svih dokumenata. Nalazi obe komisije biće objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane do kraja dana", rekao je Gašić.

On je dodao i da je uveren da će tužilaštvo u nastavku postupka utvrditi sve činjenice i ustanoviti odgovornost. 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd