fbpx
Skip to main content
Napad na devojku

U Hrvatskoj siluju više od 2.000 žena svake godine

U Hrvatskoj se godišnje prijavi od 461 do 761 silovanja ili seksualnih napada, dok stručnjaci tvrde da na jedan prijavljeni slučaj ima 15 do 20 neprijavljenih, iz čega proizlazi da u Hrvatskoj godišnje ima 7.500 i više žrtava seksualnog zlostavljanja, piše portal Slobodna Dalmacija.

Kada se izuzmu ostali seksualni napadi, podaci hrvatskog MUP-a govore da se prosečno godišnje prijavi između 90 i 150 silovanja i pokušaja silovanja, a ukoliko se taj broj pomnoženi sa pomenutih 15 ili 20, najgori oblik seksualnog nasilja daje zastrašujuću brojku od preko 2.000 žrtava godišnje.

Istraživanja su pokazala da žene imaju strah od nasilnika i njegove moguće osvete, a neke osećaju sramotu i strahuju da će biti odbačene od porodice i bližnjih. Mnoge imaju nepoverenje u policiju, a sudski procesi su dugotrajni i završavaju niskim kaznama za počinioce. Minimalna kazna je godinu dana zatvora u Hrvatskoj, a procesi u proseku traju i po šest godina.

Organizacija koja pruža pomoć i podršku žrtvama silovanja i porodičnog nasilja, Ženska soba – Centar za žrtve seksualnog nasilja, upravo vodi istraživanje o broju prijava koje završe presudom, jer, kako kažu, u Hrvatskoj niko nema taj podatak. Prema njihovim podacima, čak 17 odsto žena u Hrvatskoj doživelo je pokušaj silovanja ili silovanje, a od toga je samo njih pet odsto nasilje i prijavilo.
"Uzeli smo razdoblje od 2003. do 2006. godine kada je na snazi još bio stari zakon i istražićemo koliko prijava je imalo sudski proces", kazali su iz ove organizacije. 

Pomoć Ženske sobe je tokom prošle godine dobilo 137 žrtava, od čega su 53 odsto bile žrtve silovanja, a 30 odsto porodičnog nasilja.
"Mi ne prijavljujemo krivična dela, o tome punoletne žrtve odlučuju same, jer im garantujemo potpunu anonimnost i prepuštamo im da odluke donose bez pritiska", rekli su iz ove organizacije. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
5 Beograd