fbpx
Skip to main content
AIDS

U nedelju Dan sećanja na preminule od side

Foto: Profimedia
BEOGRAD - Svetski Dan sećanja na preminule od side, biće obeležen u nedelju u Beogradu i još 28 gradova Srbije, a cilj tog memorijala "Da ne odustajemo" je da ukaže na potrebu smanjenja stigme i diskriminacije obolelih od HIV-a.

Direktor Insituta za javno zdavlje Srbije Dragan Ilić podsetio je na konferenciji za novinare, na značaj ranog otkrivanja HIV infekcije, "Jer se u tom slučaju može govoriti o stanju, sa kojim inficirani žive, a ne bolesti".

Ilić je naveo da u Srbiji živi 1.842 osoba sa HIV-om, ali i da procene ukazuju da postoji još oko 1.800 onih koji ne znaju da su inficirani. U Srbiji je u 2013. godini dijagonostifikovano 147 inficiranih HIV-om, 44 osobe su obolele, a 17 je umrlo od side. Ilić je ocenio da su u Srbiji za 20 godina, koliko se radi na prevenciji i lečenju HIV/AIDS, postignuti zavidni rezultati.

Direktor je upozorio da se najveći broj ljudi zarazio nezaštićenim odnosom. Takođe dodao je da je među novootkrivenim slučajevima najviše onih od 15 do 29 godina i da je odnos obolelih muškaraca i žena 16:1.

Ministarstvo zdravlja će, prema rečima državnog sekretara Berislava Vekića dati maksimum za poporavljanje diskriminatskog odnosa prema obolelima. Vekić je naveo da je donacija Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije omogućila intezivirane aktivnosti koje se tiču unapređenja života HIV pozitivnih osoba.

"Tokom sedam godina, za aktivnosti na unapređenju kvaliteta života osoba koje žive s HIV-om, kao i na smanjenju stepena stigme i diskriminacije, kroz ovu donaciju izdvojeno je preko dva miliona evra", rekao je Vekić.

Akciju će obeležiti paljenje sveća, prikupljanje poruka u znak sećanja na preminule od side, savetovanja, testiranja. Centralna manifestacija će biti organizovana u Beogradu u 20:00 časova u Knez Mihajlovoj ulici.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd