Skip to main content
Berlin, Nemačka

U nedelju protest Jevreja u Berlinu

Foto: Profimedia
BERLIN - Ispred Brandenburške kapije u Berlinu u nedelju će biti održan skup pod nazivom "Digni glas. Nikada više mržnja prema Jevrejima" na kome će učestvovati i kancelarka Angela Merkel i predsednik države Joahim Gauk, najavljuju nemački mediji, koji pišu o svakodnevici jevrejskog života, obeleženoj napadima ekstremista.

U avgustu 2012. godine u Berlinu je napadnut rabin Danijel Alter (53) dok je šetao sa svojom sedmogodišnjom kćerkom-četvorica mladića su ga pred očima deteta napala i premlatila, a on je zatim, sa polomljenim kostima glave obratio lekaru, podsećaju mediji.

U oktobru prošle godine je u Lajpcigu jedno jevrejsko groblje osvanulo ispisano simbolima desnih ekstremista, a iste te godine je na drugom groblju u Bad Berleburgu na jednom nadgrobnom spomeniku bilo napisamo "Večna laž živi dalje", podseća tabloid Bild, koji piše da su se i sinagoge nalazile na udaru ekstremista, kao i drugi jevrejski objekti na kojima su desničari pisali parole, poput "hajl Hitler" i druge.

Predsednik Centralnog Saveta nemačkih Jevreja Diter Grauman je i ovog leta u intervjuu za britanski Gardijan, kako su preneli nemački mediji, "drastičnim rečima" kritikovao situaciju u Nemačkoj i rekao da je Jevrejima sada najgore, od nacističkog vremena.

"Ovo je najgore vreme, od nacističke ere", rekao je Grauman, povlačeći tako, ocenjuju nemački mediji, opasno poređenje.

"Na ulicama čovek može da čuje rečenice, poput: "Jevreje bi trebalo u gasnu komoru" ili "Jevreje bi trebalo spaliti", a tako nešto ovde, u Nemačkoj, nije postojalo od nacističkog vremena", rekao je Grauman, prenose nemački mediji koji pišu da je vojna eskalacija između Izraela i Hamasa očito dovela do rasplamsavanja antijevrejskih osećanja u Nemačkoj, Francuskoj i drugim evropskim zemljama.

"Svako ko tako nešto kaže - ne kritikuje politiku Izraela, to je čista mržnja prema Jevrejima i ništa drugo", rekao je Grauman povodom najnovije situacije u Nemačkoj i rečenica, koje se, kako je naveo, mogu čuti na ulicama.

Grauman je prošlog meseca prebacio muslimanskim savezima u Nemačkoj da ne čine dovoljno u borbi protiv antisemitizma.

"Oni obećavaju, ali konkretne korake čovek mora sa "lupom" da traži", rekao je Graman za Frankfurter algemajne zontagscajtung i dodao da se, na drugoj strani, Centralni savet Jevreja Nemačke stalno angažuje za muslimane u Nemačkoj.

"Zašto nema talasa solidarnosti sa nama, Jevrejima, povodom talasa antisemitizma?", upitao je Grauman u izjavi dnevniku Rajniše post i od svoje kritike izuzeo crkve i političku elitu.

Angela Merkel na sednici nemačkog parlamenta
Foto: Beta/AP

Brojni nemački političari su ovog leta apelovali protiv antisemitizma, među kojima su bili i Gauk, koji je pozvao na više civilne kuraži, kao i Merkelova.

Kada je reč o nemačko-izraelskim odnosima, obeleženim tragedijom Drugog svetskog rata i zločinima fašističke Nemačke nad Jeverjima, mnogi nemački političari su poslednjih decenija intenzivno radili na pomirenju, unapređenju saradnje i podršci bliskoistočnom mirovnom procesu.

Među onim nemačkim političarima koji su zaslužni za prijateljske i dobre odnose Nemačke i Izraela, najčešće se navodi pokojni nemački predsednik Johanes Rau, koji je kao prvi nemački političar na nemačkom jeziku održao govor u Knesetu.

Aktuelni kancelarka Merkel, takođe, važi za prijatelja Izraela i ona je bila prvi šef nemačke vlade, koja je govorila u Knesetu, pre nekoliko godina, povodom 60.godišnjice osnivanja Izraela.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd