fbpx
Skip to main content
Svečana liturgijau Crkvi Svetog arhangela Gavrila

U Radovanjskom lugu obeležena 199. godišnjica ubistva vožda Karađorđa (FOTO)

Foto: Srbija Danas
Svečanom liturgijom u Crkvi Svetog arhangela Gavrila – crkvi Zahvalnici, polaganjem venaca i parastosom na mestu gde je Vožd bio sahranjen, danas je u Radovanjskom lugu kod Velike Plane obeležena 199 godišnjica ubistva Đorđa Petrovića Karađorđa, vođe Prvog srpskog ustanka.

Liturgiji i parastosu prisustvovao je Igor Matković, predsednik opštine Velika Plana, sa svojim saradnicima.

UBICE KARAĐORĐA UMIRALE U STRAŠNIM MUKAMA: Na današnji dan je ZVERSKI ubijen veliki Vožd!

Karađorđe je ubijen u Radovanjskom lugu 1817.godine, 26.jula po novom, odnosno 14.jula po starom kalendaru. Ubistvo je izvršeno po naređenju tadašnjeg srpskog knjaza Miloša Obrenovića, koji je zadatak poverio Karađorđevom vojvodi iz Prvog srpskog ustanka Vujici Vulićeviću iz Azanje kod Smederevske Palanke.

Svečana liturgijau Crkvi Svetog arhangela Gavrila
Foto: Srbija Danas

Zločin je izvršio unajmljeni ubica Nikola Novaković, koji je Karađorđa ubio na spavanju, posekavši ga sa više udaraca sekirom.

Vujica Vulićević je bio ne samo saborac i čovek od najvećeg poverenja Crnog Đorđa, već i njegov kum.

ČUVENE KAĆUŠE: Ovako su Staljinove "orgulje" oduvale Nemce (VIDEO)

Svečana liturgijau Crkvi Svetog arhangela Gavrila
Foto: Srbija Danas

A kumstvo je povezivalo i vladarske porodice Obrenovića i Petrovića.

Posle parastosa, na mestu gde je Karađorđe ubijen, održan je koncert muzičkog sastava „Đurđevi stupovi“.

U okviru tradicionalne kulturno-umetničke manifestacije „Voždovi dani“ Planjani će večeras u Centru za kulturu „Masuka“ moći da pogledaju pozorišnu predstavu „Ponoćna molitva“, u kojoj igraju Aleksandar Mihailović i Dejan Cicmilović.

ISTORIJA SE PONAVLJA: Ovo je ČETVRTI DRŽAVNI UDAR u modernoj turskoj istoriji!

Svečana liturgijau Crkvi Svetog arhangela Gavrila
Foto: Srbija Danas

U Domu kulture u Starom Selu sutra će nastupiti gudački kvartet Škole za muzičke talente u Ćupriji, a u biblioteci „Radoje Domanović“ biće održano predavanje „Srednjovekovna i novovekovna prošlost našeg kraja“, na kojem će o istoriji Velike Plane govoriti istoričar Miloš Ivanović i arheolog Nenad Šošić.

U okviru obeležavanja godišnjice smrti slavnog srpskog vojskovođe u Velikoj Plani se održava likovna kolonija „Pokajnica 2016“, a „Voždovi dani“ se završavaju 28.jula koncertom „Ametist“ gudačkog kvarteta iz Ćuprije, koji će biti održan u sali Centra za kulturu „Masuka“.

Svečana liturgijau Crkvi Svetog arhangela Gavrila
Foto: Srbija Danas

- Gledano s jedne strane, zbog činjenica da je Karađorđe ubijen u Velikoj Plani i da se u njoj nalazi crkva Pokajnica, Velika Plana kod dela javnosti nosi teret krivice, jer mnogi, po inerciji, ubistvo vođe Prvog srpskog ustanka vezuju za Planjane. Međutim, ni jedan od učesnika u ovom zločinu nije bio iz Velike Plane. S druge strane, zahvaljujući istim činjenicama, stanovnici Velike Plane imaju čast da budu barjaktari borbe za očuvanje uspomene na lik i delo jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda i jednog od najvećih vojskovođa novije ljudske istorije – kaže predsednik opštine Igor Matković.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd