fbpx
Skip to main content
Autoput ka Temišvaru

U toku leta izražen broj stradalih u saobraćaju

Foto: Profimedia
BEOGRAD - Prošlog leta na putevima u Srbiji dogodile su se 9.494 saobraćajne nezgode u kojima je poginulo 205 osoba, a 5.264 osoba je teško ili lakše povređeno.
Kako se navodi u saopštenju Agencije za bezbednost saobraćaja, iako je broj poginulih u 2013. smanjen u odnosu na 2012. za više od 11 odsto, od suštinske je važnosti da se tragičan bilans iz prethodnih godina i dalje smanjuje kvalitetnim i pravovremenim aktivnostima.

Upravo je to razlog zbog čega je Agencija za bezbednost saobraćaja, uz podršku partnera, planirala promotivno-preventivnu kampanju posvećenu bezbednosti saobraćaja u letnjim mesecima.

Osnovne poruke i saveti koje promoviše kampanja upućeni su vozačima i putnicima, a odnose se na značaj i obavezu poštovanja propisanih ograničenja brzine, propisnog i bezbednog preticanja, korišćenja sigurnosnih pojaseva i bezbednosnih sedišta za decu i nekonzumiranja alkohola.

Sudar
Foto: Profimedia/ilustracija

Pored poštovanja propisa, od suštinskog značaja su pravilna priprema za putovanje, polazak na put u odmornom stanju i redovno pravljenje pauza tokom vožnje.

Letnji meseci, jun, jul i avgust, su period sa veoma izraženim stradanjem u saobraćaju, navodi se u saopštenju, i dodaje da su različiti razlozi za takvo stanje, ali da su nastradali većinom oni koji su putovali ka dalekim turističkim destinacijama, vraćali se sa njih, ili pak tranzitirali kroz Republiku Srbiju.

"Tokom letnjih meseci u saobraćajnim nezgodama najčešće stradaju cele porodice i mladi. Važno je istaći da su preduslovi za bezbedno putovanje - adekvatna priprema vozila, vozača i putnika za putovanje po visokim temperaturama", navodi se u saopštenju.

Kampanja će biti realizovana emitovanjem radio i TV spota posvećenog bezbednosti u letnjim mesecima, postavljanjem bilborda sa porukama duž svih putnih pravaca kojima se kreću turisti ka moru, planinama, banjama, podelu brošura sa savetima za bezbedno putovanje, kao i brošura sa savetima za strane državljane na engleskom i nemačkom jeziku, koji tranzitiraju kroz Republiku Srbiju.

Pogledajte i: Ubice na točkovima!

Agencija kampanju realizuje u saradnji sa Upravom saobraćajne policije, JP "Putevi Srbije", Udruženjem osiguravača Srbije, Crvenim krstom Srbije i Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija (YUTA).

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd