fbpx
Skip to main content
India, izbori

Ubedljiva pobeda opozicione BJP u Indiji

Foto: Reuters
NJU DELHI - Lider stranke BJP Narendra Modi biće naredni premijer Indije pošto je njegova stranka, prema prvim rezultatima, odnela ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima.

Narendra Modi (63), sin prodavca čaja, predstavlja tvrdu liniju hinduističke nacionalističke stranke BJP i izaziva nepoverenje čak i među pripadnicima svoje stranke, ocenjuju svetski mediji.

Posvećenik joge i vegetarijanac, Modi je još u mladosti privučen nacionalističkom ideologijom i priključuje se R S S organizaciji paravojnih metoda. R S S koja brani hinduističku kulturu, zabranjivana je u više navrata, a njeni pripadnici su često bili neprijateljski nastrojeni prema muslimanima koji su najveća verska manjina u Indiji.

Modi koji je u predizbornoj kampanji isticao svoju sposobnost pokretanja indijske privrede i brižljivo izbegavao radikalne izjave o hinduističkom nacionalizmu, mora se suočiti sa kritikama zbog svog stava tokom međuverskih sukoba 2002. godine u državi Gudžarat na čijem je čelu bio. U tim sukobima je ubijeno više od 1.000 ljudi.

Njegova vlada je kritikovana zbog loših poteza, ali je Modi odbio da se izvini. SAD kao i Evropa deset godina su ga bojkotovale da bi tek nedavno obnovile kontakte s njim pošto su videle da je mogući novi indijski premijer.

"Kult ličnosti stvoren oko Modija dostigao je nivoe koji godinama nisu viđeni u ovoj zemlji", rekao je nedavno analitičar Mihir Šarma.

Tokom kampanje, Modi je često napadao dinastiju Gandi čija je stranka na vlasti bila 10 godina. Talentovani govornik, Modi koristi hindu i izbegava engleski jezik koji je jezik elite u Delhiju.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
9 Beograd