Skip to main content
poslovni ljudi

UDARILA KRIZA: Austrijski menadžeri se vraćaju sa istoka

Foto: Profimedia
BEČ - Kriza u istočnoj Evropi tera mnoge austrijske menadžere da se vrate u Austriju, gde ih često ne čeka radno mesto. U zemljama istočne Evrope oni su navikli na dug radni dan, ali i na luksuzan život, koji često ne bi imali kod kuće.

"Za određene starosne grupe takav život je super", rezimirao je Gerald Rosak, u izjavi bečkom dnevniku "Prese". Rosak odlično zna o čemu govori pošto je početkom 2000-tih, sa 44 godine otišao u Poljsku da bi napravio karijeru u američkoj kompaniji "Teradata". Nakon deset godina u Varšavi on je postao šef za istočnu Evropu u svom koncernu.

Bečki biznismen ističe da rad u inostranstvu nije više tako zabavan kada su se završila "zlatna vremena", kada više nema ekspanzije, ogromnih poslova, već se radi o sprečavanju gubitaka i delenju otkaza. Rosak je ukazao da su u kriznim godinama u oblasti IT u istočnoj Evropi izbrisani čitavi nivoi hijerarhije. Tom prilikom nisu bili pogođeni samo domaći programeri, već i menadžeri sa zapada. Većina tih menadžera želela je da se vrati u svoju domovinu, ali tamo nisu nalazili radno mesto. "Trenutno imam svakog meseca oko 30 ponuda vrsnih menadžera iz regiona na svom stolu", kazao je Andreas Landgrebe, hedhanter kod firme "Bojden" u Beču.

Mesta u domovini zauzeta

"Pre svega Austrijanci žele ponovo kući", objasnio je on dodajući da to nije jednostavno jer su "šefovska mesta" u domovini zauzeta. Rosak je ukazao da kod majka firme u domovini ima sve manje radnih mesta, i da je već matematički problem povratak."Niko ti ne čuva dve godine radno mesto, pogotovo ne u vreme oporavka posle krize.

Stres na poslu
Foto: Profimedia

Nekadašnji šef za region centralne i istočne Evrope Nokia Simens Netvorks Austrija Ditmar Apeltauer smatra da niko nije ni planirao da se menadžeri vrate. Nekada su mladi menadžeri mogli da se šalju u sledeću zemlju "buma", ali sada više to nije slučaj, kazao je on. Takav je slučaj i sa menadžerima banaka, koji, kada se vrate iz istočne Evrope, ne mogu više dobiti visoku funkciju. Naime, ne može biti više šefova finansija.Neki od njih, da bi sprečili pad u hijerarhiji traže da ih isplate I traže drugu firmu.

Istovremeno "povratnici" su suočeni sa gubitkom prestiža u domovini. "Umesto šefa jedne ćerka firme vraćate se u mrežu gde ste jedan od hiljadu", kazao je Rosak. Istovremeno Landgrebe ukazuje da, zbog loših vremena, menadžeri na istoku prihvataju sve više "jeftinije sporazume", a sve manje je i doprinosa za stanovanje i privatne škole.

Menadžeri postaju savetnici

Posao
Foto: Profimedia

"Prese" je preneo i sudbinu 49-ogodišnjeg Sebastijana Forausa, koji je bio jedan od austrijskih "pionira" na istoku Evrope, koji je 2009., kao direktor jednog auto-koncerna upućen na istok kontinenta kako bi spasao posao. On je radio na sanaciji ćerka firme i putovao je između Mađarske i Hrvatske, a kada je želeo da se vrati u Austriju više nije imao radno mesto. Njegov posao direktora dat je nekom drugom, a svi pokušaji da uđe na sličan nivo su doživeli neuspeh pošto se trgovina kolima i u Austriji nalazi pod velikim pritiskom. Krajem prošle godine on je odustao i prešao u savetnike.

Za mnoge bivše menadžere posao savetnika je zadovoljavajuće rešenje, a za najveći broj samo neželjeni izlaz koji zvuči bolje nego da se kaže "ništa nisam drugo našao". On istovremeno ukazuje da to može biti jako unosno za one koji su napravili dobru mrežu u zemljama u kojima su radili otvarajući tako vrata malim preduzećima, ali dodaje da to nema nikakve veze sa "proslavljenim povratkom".

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd