Skip to main content
UEFA

SKANDAL: Kosovo primljeno u UEFA! (FOTO)

Foto: Profimedia
U Budimpešti održan kongres UEFA.

Samoproklamovana država Kosovo ipak je postalo članica UEFA. Na kongresu "Evropske kuće fudbala" u Budimpešti razgovaralo se između ostalog i o ovoj temi koja je na žalost rešena u korist samoproglašene države. Na ovaj način, UEFA je postala 55. članica UEFA. Za ovu odluku glasalo je 28 država članica, a 24 su bile protiv.

Odluka je potvrđena i na Tviter nalogu UEFA. 

Prethodno, u glasanju za promenu Statuta UEFA, za šta je bila potrebna dvotrećinska većina, nije usvojen amandman kojim bi bio promenjen stav da samo zemlje koje su priznale Ujedinjene nacije mogu da budu članice UEFA.

Samim tim, fudbalska reprezentacija samoproklamovanog Kosova će moći da igra kvalifikacije za evropska prvenstva, a prijem u UEFA je preduslov za prijem u Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA). Kongres FIFA biće održan 13. maja u Meksiko Sitiju. Prijem u članstvo FIFA značilo bi mogućnost da se Kosovo takmiči u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Reprezentacija Kosova bi se u tom slučaju takmičila u grupi sa Turskom, Hrvatskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

U nastavku teksta pročitajte i šta je tokom sastanka, a pre donošenja odluke predstavnicima nacionalnih saveza rekao Tomislav Karadžić, predsednik FSS. 

Izlaganje prvog čoveka FSS prenosimo u celosti. 

- Poštovani prijatelji, delegati Kongresa UEFA. Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu da vas pozdravim u ime Fudbalskog saveza Srbije.

Iskreno sam se nadao da o ovoj temi nikada neću morati da govorim pred vama, čvrsto verujući da ćemo uspeti politiku da držimo daleko od fudbala, da će jedan od osnovnih postulata UEFA biti netaknut i da nam se politika neće mešati u fudbal. Međutim, pošto je pitanje prijema Fudbalskog saveza samoproglašene države Kosovo u UEFA uvršteno kao tačka dnevnog reda današnjeg kongresa, bojim se da su ozbiljno uzdrmani temelji zbog kojih je fudbal danas u svetu to što jeste, mnogo više od sporta. Zato sam uveren da u ovom trenutku, ja kao predsednik Fudbalskog saveza Srbije, ovde ne branim samo i isključivo suverenitet i teritorijalni integritet moje zemlje od fudbala, već u isto vreme branim fudbal od politike!

UEFA logo
Foto: Profimedia

KOSOVO U UEFA: Očekivano protiv bili Rusija, Grčka, Belorusija, ali nikad ne biste pogodili koja još zemlja!

Fudbalski savez Srbije, želim odmah da naglasim, nikada neće glasati i podržati presedane ovog tipa, koji sutra mogu pokucati na vrata i drugih članica UEFA. Naravno, svakako da FS Srbije nije protiv da se fudbal, uključujući i internacionalni nivo, igra na svim delovima našeg kontinenta i da mladi fudbaleri imaju priliku da svoju veštinu i znanje uporede sa sportistima iz drugih zemalja. Međutim, kao i uvek do sada, dosledno, protiv smo da savez koji formalno ne ispunjava uslove za prijem i članstvo, bude punopravni član evropske fudbalske organizacije.

Jednostavno, fudbal ne sme da pređe tu liniju i da kroji i prekraja granice bilo koje države. A primanje samoproglašene države Kosovo pod okrilje UEFA bi upravo to značilo. Pred očima sveta politika bi na najgrublji mogući način zloupotrebila fudbal. Zato danas moramo da kažemo ne. Ne uplitanju politike u fudbal!

Još od 2012. godine FSS se svim legalnim pravnim sredstvima snažno protivio i borio protiv ideje da se ovo pitanje uopšte nađe pred članovima najvažnijih tela, a na tom putu naše velike borbe uvek smo imali podršku UEFA i FIFA. I na tome smo zahvalni. Podsetiću vas i na veoma važnu činjenicu, a to je da takozvana država Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, kao i da je nedavno odbijen i njen prijem u UNESKO!

HOĆE LI OVAKO BITI I SA KOSOVOM? Sud NAREDIO FIFA da u članstvo primi Gibraltar

Takođe, u čitavom postupku prijema FS Kosova u članstvo UEFA postoje ozbiljni proceduralni i pravni nedostaci. FS Kosova je podneo zahtev za prijem u članstvo u martu 2015. godine, znači u vreme važenja do danas aktuelnog Statuta UEFA, koji u članu 5. stav 1. decidirano navodi da pravo na učlanjenje u UEFA imaju nacionalni fudbalski savezi koje Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu! U oči upada i stav Izvršnog komiteta UEFA sa sednice održane 17. septembra 2015. godine, kada je odlučeno da se pitanje prijema FS Kosova stavi na sledeću redovnu sednicu UEFA Kongresa, bez davanja bilo kakve preporuke ili stava, pozitivnog ili negativnog, po ovom pitanju. Postavlja se pitanje koje je telo UEFA utvrdilo da je dokumentacija koju je dostavio FS Kosova, sa zahtevom za primanje u članstvo, ispravna i u skladu sa odredbama člana 2. Pravilnika o primeni Statuta UEFA? Učesnici Kongresa nisu dobili na uvid ni dokumentaciju vezanu za prijem FS Kosova u članstvo, a zbog svega navedenog mišljenja smo da je Pravna komisija UEFA morala da da svoj stav po ovom pitanju, koje u samoj suštini treba da bude samo pravno pitanje, bez ikakvog uplitanja politike.

Tomislav Karadžić na aerodromu
Foto: MN Press

U razmatranju čitavog slučaja treba imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj i obavezujućoj Rezoluciji Saveza bezbednosti UN 1244, deo Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. I ako se 1992. godine poštovala Rezolucija Ujedinjenih nacija na osnovu koje je kasnije reprezentaciji Jugoslavije, bilo onemogućeno da učestvuje na EP u Švedskoj, zašto bi se danas "gluvo i slepo" prelazilo preko Rezolucije Ujedinjenih nacija!? Zato i veliki znak pitanja u pogledu utemeljenosti zahteva za prijem FS Kosova prema UEFA. Razmatranje ovog pitanja i eventualno zeleno svetlo Fudbalskom savezu Kosova može da dovede do podela među članstvom i da otvori put mnogim zahtevima za prijem u članstvo UEFA, a sve zbog, naglašavam, ovog presedana. FS Kosova i Metohije sada egzistira i deo je FS Srbije, što je predviđeno i Statutom FSS, koji je nakon usvajanja dostavljen UEFA i FIFA i na koji nije bilo primedbi. Fudbalski klubovi sa teritorije Kosova i Metohije (sa srpskim igračima), imaju svoje takmičenje, uključeni su u sistem fudbalskog sporta gde nadležnost ima FSS. Postavlja se veliko pitanje kako će, u slučaju presedana i priznanja FS Kosova, ovi klubovi egzistirati i gde će se takmičiti? Postavlja se i načelno pitanje kako će savezi čije države NISU priznale Kosovo kao nezavisnu državu organizovati međusobne utakmice i kako će se primenjivati protokol pred utakmicu u tom slučaju? Želim da istaknem da se u čitavom predmetu postavlja pitanje bezbednosti i sigurnosti na stadionima na teritoriji Kosova, jer sistem licenciranja klubova za takmičenja UEFA nije prošao uobičajenu proceduru koja je predviđena pravilnicima.

OTVORILA BI SE PANDORINA KUTIJA: FSS nastavlja borbu protiv prijema samoproklamovanog Kosova (FOTO)

Gospodo, mi nismo političari, nismo ni sudije, ali moramo da uradimo sve da zaštitimo našu organizaciju i sam fudbal. Danas je ovde pred vama politički, a ne fudbalski predlog. A, autonomija fudbala mora da bude garantovana uprkos svim političkim udarima. I zato se danas nalazimo pred velikim ispitom. Zato danas moramo da kažemo ne politici u fudbalu, ne podelama koje mogu da uslede u slučaju ovog nedvosmislenog . presedana.

I da zaključim, odluka o prijemu FS Kosova u članstvo UEFA izazvala bi velika previranja u regionu, a zatim otvorila Pandorinu kutiju i širom Evrope. Zato ostanimo dosledni principima koji su fudbal učinili ovim što danas jeste. Čistom igrom! Zbog toga se nadam da se neke granice neće preći. Zbog budućnosti fudbala i naše zajedničke kuće, UEFA - rekao je Karadžić. 

ODREĐEN DATUM: Kako je prošla Platinijeva žalba, znaće se...

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd