Skip to main content
Ukrajina da bude neutralna

Ukrajina da bude neutralna?

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije predlaže dokument za rešenje krize u Ukrajini, po kome Ukrajina ne bi pristupila ni NATO ni EU, već bi se proglasila nesvrstanom i priključila Evropskom privrednom prostoru na istoku.

Sebastijan Kurc, ministar spoljnih poslova  Austrije , naložio je novouspostavljenom štabu za strategiju i planiranje da izrade predlog za Ukrajinu, koja je Austriji veoma važna, kako zbog geografske blizine, tako i velikih investicija.

Taj dokument bi Kurc već u petak mogao predstaviti na sastanku šefova diplomatije EU u Atini.

Suština plana je da se Ukrajini omogući izlaz iz stalnog polja tenzija između zapada i istoka.

 Pitanje  Evropa ili Rusija više se ne bi postavljalo, a osnovne ideje su razrađene u planu od četiri tačake.

Prva tačka bečkog plana je da se Ukrajina proglasi nesvrstanom ili neutralnom zemljom, ali samo ako bude imala suverenitet nad celom svojom teritorijom.

Rusija  bi trebalo da svoje snage vrati u baze, i tek potom bi Ukrajina proglasila svoju vojnu nesvrstanost, čime bi isključila pristupanje NATO-u, prenosi "Prese" delove internog dokumenta Ministarstva spoljnih poslova.

Druga tačka bečkog plana predviđa da i pristupanje EU trenutno nije realna opcija, kako za Evropu tako i Ukrajinu, te da Unija treba Kijevu zbog toga da ponudi Evropski ekonomski prostor, koji trenutno postoji sa Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, ali koji bi bio posebno izrađen za istok.

Treća tačka predviđa slobodnu trgovinsku zonu od Lisabona do Vladivostoka.

Ukrajini bi trebalo ubuduće omogućiti da zaključi sporazume o slobodnoj trgovini kako sa EU, tako I Rusijom.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju trebalo bi da bude kompatibilan sa od Rusije forsiranom evroazijskom ekonomskom unijom.

Preduslov za to je da EU i Rusija, odnosno Evroazijska privredna unija uspostave zajednički "krov" i dogovore se oko zajedničke zone slobodne trgovine koja bi pokrila teritoriju od Lisabona do Vladivostoka.

Četvrta tačka bečkog plana predviđa da međunarodna zajednica pomogne da se u Ukrajini prevaziđe društveni razdor.

Tome ne doprinose samo paketi finansijske pomoći, već i u ekonomskoj oblasti Ukrajina treba da bude podržana.

Za svoj plan Kurc može naći saveznike u EU, podsećajući da je šef nemačke diplomatije Frank  Valter Štajnmajer nedavno javno kritikovao  to što je Evropa Ukrajinu saterala u ugao time što je stavila pred alternativu da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ili da pristupi carinskoj uniji sa Rusijom.

Pored toga su Nemačka, Poljska i Francuska dale predlog koji liči na evropski privredni prostor posebno izrađen za istok. Takođe i ideja da se Ukrajina proglasi nesvrstanom ili neutralnom nailazi na plodno tlo u toj zemlji.

Ipak, jedna tačka, iz današnjeg ugla, se čini nerealnim, a to je  da Rusija ikada ponovo izađe sa Krima.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd