fbpx
Skip to main content
Saborna crkva Svete Sofije u Kijevu

Ukrajina se plaši da će Putin pogaziti reč

Foto: Profimedia/ilustracija
Kijevske vlasti brinu se da će Rusija tražiti prevremenu otplatu zajma od tri milijarde dolara, što bi ugrozilo ionako krhke finansije druge najveće zemlje Istočne Evrope.

Ekonomska kriza, neosavremenjena privreda i, povrh svega, građanski rat koji traje od aprila meseca opustošili su finansije Ukrajine. Hroničan nedostatak novca delimično je zabašuren zajmom koji je dala Rusija, još u decembru 2013, kada je predsednik bio Viktor Janukovič. Rusija je tada posudila 15 milijardi dolara.

"Ukrajina je prekršila uslove zajma, uključujući i činjenicu da njen javni dug nije trebalo da predje 60 odsto bruto društvenog proizvoda", rekao je Anton Siluanov, ukrajinski ministar finansija, dodavši da bi, shodno tome, Moskva mogla da traži prevremenu otplatu duga.

Rok za povraćaj novca inače je kraj 2015. godine. Međutim, Siluanov je istakao da u ovogodišnjem budžetu Ukrajine trošak za otplatu nije predviđen.

Vladimir Putin je prošlog meseca rekao da Rusija, za sada, neće tražiti ranu otplatu duga, uprkos tome što na to ima pravo.

"Ako bismo uradili tako nešto, ceo finansijski sistem Ukrajine bi se srušio. Zato nećemo tražiti (prevremni povraćaj) kako ne bismo dodatno pogoršali situaciju", rekao je ruski predsednik.

Pogledajte još:

Kako se centar ekonomske moći pomerao u poslednjih 2000 godina (MAPA)

NAPAD NA ŠARLI EBDO: Hoće li francuska ekonomija preživeti terorizam?

PROBLEM MALIH TRGOVACA: Komšija, ne primamo kartice!

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd