Skip to main content
 • Read more Večiti derbi Fudbal

  PRŠTAĆE NA MARAKANI: Ovo su potencijalni SASTAVI Zvezde i Partizana za 160. Večiti derbi

 • Read more KK Partizan Košarka

  ODLIČNO ZA KLONFERE: Igrač Partizana u OKK Beogradu (FOTO)

 • Read more Luna Zadruga

  "TVOJ MOZAK I POKVARENA DUŠA se ne leče!" Luna Đogani odlepila nakon udara na njenu PORODICU! (VIDEO)

 • Read more Jakšić Hronika

  DVADESET GODINA MALO: Vođi ozloglašenog klana "Amerika" POVEĆANA KAZNA!

 • Read more Goca Božinovska VIP

  Našu popularnu pevačicu muž OSTAVIO zbog DRUGARICE - TA ŽENA MI JE UNIŠTILA PORODICU!

 • Read more Veliki četvrtak Društvo

  ŠTA TREBA ZNATI NA VELIKI ČETVRTAK: Ovo su BITNI običaji na sutrašnji dan!

 • Read more Bosanska policija Region

  KAD KOMŠIJSKA SVAĐA KRENE PO ZLU: Bosiljka napala i VILAMA izbola komšinicu i to KROZ OGRADU!

Ina

ULTIMATUM RADNICIMA: Otkaz ili plata manja za četvrtinu!

Foto: Profimedia
Dve i po hiljade radnika na benzinskim pumpama INA u Hrvatskoj ovih dana je dobilo ponudu – smanjenje plate za četvrtinu ili im sledi sporazumni otkaz.

Iako su radnici već ranije bili upoznati s reorganizacijom u kompaniji, prema kojoj će radnici u maloprodaji biti raspoređeni u novu kompaniju INA Maloprodajni servisi, šokirao ih je rok od samo osam dana u kojem moraju odlučiti žele li da pređu u novu kompaniju, uz gore finansijske uslove ili pristaju na sporazumni otkaz.

INA već duže sprovodi reorganizaciju maloprodajne mreže, pa je do sada 60 benzinskih stanica dato na upravljanje preduzetnicima, prenosi Index.hr. Preostala prodajna mesta funkcionisaće u sastavu INA Maloprodajnih servisa. 

"Ovakav potez INA isključivo svodi na smanjenje naših mesečnih plata za 25%, te će u slučaju prihvatanja ugovora naša mesečna primanja biti daleko ispod proseka plata u RH. I tu prestaju sva naša prava zahvaljujući i sramnom ponašanju čak tri "naša" Sindikata", kažu radnici koji su pogođeni ovom odlukom. 

"Pakleni plan" kako ga nazivaju radnici benzinskih stanica uključuje i ocenjivanje rada benzinskih pumpi putem tzv. tajnih kupaca, a ako prodajno mjesto ne zadovolji kriterijume, može biti predato na upravljanje preduzetniku izvan sistema INA. "Tajni kupac će obilaziti pumpe, prevedeno špijunirati nas i provocirati kao da već nismo pod mobingom. Dakle i to dobijamo 'u paketu' s 25 odsto smanjenom platom", kaže jedan od radnika. 

Iz INA kažu da su ugovori o radu u skladu su sa "Sporazumom o poslovno održivom modelu upravljanja maloprodajnom mrežom", koji su potpisali predstavnici tri sindikata potpisnika kolektivnog ugovora u Ini, predstavnici Radničkog Veća Ine, predstavnik INA Maloprodajnih servisa d.o.o. te predstavnici INA. 

"Važno je naglasiti da su pregovore o sporazumu inicirali upravo sindikati te je on rezultat konstruktivnog socijalnog dijaloga i određuje okvir i uslove novog modela upravljanja maloprodajom u sklopu INA MS. Sporazum ne obuhvata 60 Ininih benzinskih stanica koje su na osnovu ranijih odluka Uprave predate ili će biti predate na upravljanje preduzetnicima u okviru modela 'Postani preduzetnik'. 

U INA smatraju da se radi o uobičajenoj metodi provere kvaliteta usluge. 

Iz kompanije napominju da ako neko od radnika ne želi preći u novu kompaniju, biće zbrinut saglasno kolektivnom ugovoru i dobiti otpremninu u iznosu koji je, kako kažu, značajno viši od hrvatskog proseka.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd