Skip to main content
 • Read more Predstava "Ko se lema drugare nema" Drug nije meta

  Prva predstava ''Onaj ko se lema drugare nema" odigrana u OŠ "Branko Radičević" u Zemunu

 • Read more Evropska Unija Info

  Nema razloga za STRAH: Bez obzira KO formira nemačku vladu, put Srbije ka Evropskoj uniji SIGURAN

 • Read more Miroslav Nikolić Košarka

  KAKAV DAN U HUMSKOJ: Muta ZADOVOLJNO trlja ruke, pala čak tri POTPISA! (FOTO)

 • Read more Valerij Asapov Sirija

  Ubistvo PUTINOVOG GENERALA neko mora platiti: Ko je Valerij Asapov ubijen u borbama u Deir ez Zoru?

 • Read more Mikaina Stevanović Beograd

  Posle dva ubistva: Direktorka Gradskog centra za socijalni rad razrešena dužnosti

 • Read more Tadija Tadić Košarka

  OSTVARIO DEČAČKI SAN: Evo šta Tadić očekuje od prve sezone u seniorskom timu Partizana (FOTO)

Deca iz škole "Sava Jovanović Sirogojno"

DA BI ODRASLO JEDNO DETE, POTREBNO JE ČITAVO SELO: Ova škola je to "selo" za decu sa posebnim potrebama (FOTO)

Foto: Srbija Danas
Lara, Pavle i Nikola su učenici škole "Sava Jovanović Sirogojno". Osim što uče srpski, matematiku i muzičko, oni se takođe trude da nauče da se samostalno snalaze u životu. Kao u izreci: "Da bi odraslo jedno dete, potrebno je čitavo selo", svako dete ima poseban tretman u ovoj školi.

U školi “Sava Jovanović Sirogojno” u Zemunu vlada sasvim obična radna atmosfera: tišina zbog časa koji je u toku, na zidovima crteži prvaka i drugaka, u hodniku brojni pehari sa sportskih takmičenja. Na svakom ćošku dečiji radovi i prva pomisao je da iza njih stoje pravi mali nadareni umetnici. Međutim, ti umetnici razlikuju se od druge dece, ali ne samo po svom neverovatnom smislu za kreativnost. Reč je o deci sa smetnjama u mentalnom razvoju.

"Napisao sam 'mesec' i 'cvet'", izgovara radosno učenik četvrtog razreda oboleo od autizma pokazujući na svoju svesku. U svakom odeljenju je po 6 do 7 učenika i o njima brinu po dva nastavnika.

OŠ Sava Jovanović Sirogojno
Foto: Srbija Danas

Sa decom radi nekoliko stručnih timova i ukupno 55 radnika: defektologa, veroučitelja, psihologa, pedagoga, medicinskih sestara, nastavnici predmetnih veština, kao i socijalnih radnika. Među 143 učenika, koliko pohađa školu, jesu i romska deca. Deca najmlađeg uzrasta imaju najveći stepen ometenosti, dok oni koji su u 7. i 8. razredu lakši slučajevi. Školu pohađaju deca uzrasta od 6 do 17 godina, mada ima i starijih. Škola ima nekoliko područnih odeljenja, u Surčinu, Batočini, Dobanovcima i Jakovu.

- Oni su veoma osetljivi, znaju, čitaju misli, ako vi pođete prema njemu sa dozom sažaljenja nema šanse da uspostavite bilo kakav kontakt. Oni to osećaju, hoće da ih poštujete kao ličnost. Ono što znaju potrebno je da im stalno potvrđujete, da ih prihvatite kakvi jesu i tako počinje zajednička saradnja i poverenje - objašnjava direktor specijalne zemunske škole Salim Goranac koji ovu vrstu saradnje i poverenja gradi već 24 godine.

- Svakodnevno imam kontakt sa tom decom, svakom učeniku znam ime, svako jutro se pozdravim sa njima - dodaje Goranac dok objašnjava kako je raditi sa decom sa posebnim potrebama. I zaista, deca ga vole. Obraduju se kada ga vide na vratima učionice gde crtaju, pišu, prave najrazličitije figure od gline ili rade na nekim drugim predviđenim aktivnostima.

OŠ Sava Jovanović Sirogojno
Foto: Srbija Danas

Za svako dete postoji individualan plan rada. Škola radi po redovnom programu, kao svaka druga osnovna škola, ali se onda taj program prilagođava svakom detetu pojedinačno i na taj način, pravi plan za svako dete.

Osvojili su brojne nagrade na mnogim takmičenjima, crtaju bolje od većine đaka u redovnim školama, prave najrazličitije oblike od gline, ali nezgodna situacija, i nažalost uobičajena, nastaje onda kada nekome od njih naiđu kritični minuti.

- Pavle, na primer, ima tipičan autizam, pa s vremena na vreme dobija napad agresije i počinje da se povređuje. U takvom trenutku stavljamo ga na strunjaču, pomilujemo ga, radimo sa njim psihomotornu vežbu duž kičme kako bi se smirio. Druga opcija je da ga neko od nas izvede da prošeta kako se grupa ne bi uznemirila - objašnjava učiteljica Marija Slavković.

OŠ Sava Jovanović Sirogojno
Foto: Srbija Danas

Sa svakim detetom se radi temeljno. Pre svega se uspostavlja dobra saradnja sa roditeljima, jer učenici u školi borave svakim radnim danom od 9 do 5. Roditeljima se prenosi šta je dete radilo u školi, ali se od njih takođe očekuje da kažu kako je dete provelo ostatak dana i da li je bilo nekih promena.

Slučajevi su takvi da su nepredvidivi. Čak i kada se čini da drže sve pod kontrolom i da su stvari normalizovane desi se nepredvidiva situacija na koju, sva sreća, uspe pravilno da se reaguje.

- Pre neki dan je jedan učenik imao prvi epileptičan napad dok ga je nastavnik fizičkog vodio u salu. Ni njegovi roditelji nisu znali da ima epilepsiju. Samo je pao. Zvali smo naravno hitnu pomoć koja ga je odvezla i zbrinula. Čak ni na snimku nisu mogli da vide da ima neki poremećaj... Teško je, uopšte raditi u nastavi, a kamo li ovde. Izazovan je to posao i težak, ali veoma obogaćuje i oplemenjuje. To je posao koji me ispunjava - priča Goranac.

Njihov osnovni cilj je uspostavljanje radnih navika i socijalizacija dece. Pre svega je najbitnije da deca steknu osnovne higijenske navike, da nauče sama da peru ruke, umiju se, da se sami hrane i tome slično. Polovina učenika je osposobljena za obavljanje ovih aktivnosti uz nečiju pomoć.

Bitno je da se deca koja imaju probleme ove vrste, a upisani su u redovne škole, dovedu ovde, jer, kako smatra direktor, ona su izložena neprihvatanju i odbijanju od strane druge dece, pa se tako postiže samo da se povuku u sebe i zatvore.

Učenici škole Sava Jovanović Sirogojno
Foto: Srbija Danas

Škola "Sava Jovanović Sirogojno" je oformila mobilni tim čiji članovi posećuju decu u redovnim školama i kada prepoznaju granični slučaj, roditeljima preporučuju da svoje dete prepišu u njihovu školu. Problem nastaje onda kada roditelji počnu da odbijaju saradnju, jer ne žele da prihvate činjenicu da njihovo dete nije sposobno da prati redovnu nastavu, čak i onda kada se dete pronađe i uklopi u sistem ove škole.

- Deca se, kada dođu ovde, odlično snađu. Kada ih pitate da li im se više sviđa tamo ili ovde, svi kažu ovde, jer, jednostavno, svako nađe svoje. Roditeljima je data lažna nada da dete mogu da upišu gde god oni hoće, pa prvo negiraju da im dete ima problem. Ja im kažem: "Nema problema, dođite da vidite kako mi radimo i dovedite dete". Dete kad prvi put dođe ono nalazi svoje društvo. Prošle godine nam je tako došao Dimitrije. Roditelje, koji su ga čekali u hodniku počeo je da gura: "Idite, idite, ja ostajem ovde" priča Goranac.

Deca nakon završene osnovne škole imaju mogućnost da upišu specijalnu srednju, oni sa lakšim smetnjama u razvoju mogu da izuče neki zanat poput frizera ili krojača, dok neki uspeju nakon nekoliko godina da zasnivaju porodicu i postanu roditelji.

- Skoro nam je bila Nadica, bila nam je učenica pre šest godina, ja sam joj bio odeljenski starešina. Upisala je dete kod nas. Udala se, jedno dete ima, drugo je na putu - priča direktor.

Iz razreda u razred sve su sposobniji. Kad završe školu sa sobom nose brojna znanja i veštine, ali se i dalje razlikuju od druge dece. Ipak, mnogi uspeju da osnuju svoju porodicu i donekle funkcionišu kao drugi. Kada se sa njima radi, sve se može, što već godinama uspešno dokazuju nastavnici ove škole, koji im pored osnovnih veština, znanja i navika pružaju potrebnu ljubav i poverenje, u šta su nas, bez sumnje, uverili.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Read more Hašim Tači Info

Tači OČAJNIK: Ide pravo u Vatikan da se ISPOVEDI, a onda kod Pensa da ga MOLI za albansku stvar

Read more grafika17 Info

Prelistavanje dnevnih novina

Read more Plavi mesec Info

Noć uoči Krstovdana kada se ispunjava SVAKA želja: U PONOĆ pogledajte u nebo i poželite nešto, dogodiće se ČUDO

Read more Aleksandar Vučić Info

(UŽIVO) Predsednik o svim pitanjima: Nije bilo izborne krađe, glas je SVETINJA

Read more Skupština Srbije Info

Maja Gojković izrekla opomenu Saši Raduloviću: Vaše ponašanje nije slika i prilika Parlamenta

Read more Kapetan Dragan Info

Osveta, a ne pravda: Vulin reagovao na sramnu presudu Kapetanu Draganu

Read more Stefanović Info

Stefanović zahvalan Kini na podršci oko Kosova: Srbija sa Interpolom protiv terorizma i kriminala

Read more Kapetan Dragan Info

Đurić o presudi Kapetanu Draganu: U očima svog naroda i svojih saboraca on nikada neće biti zločinac

Read more Jelena Marjanović Hronika

Uskoro hapšenje još jedne osobe osumnjičene za ubistvo Jelene Marjanović?

Read more Gej Hronika

Krvavi pir u Sremskim Karlovcima: Čovek pretučen u vikendici majke NATAŠE BEKVALAC?

Read more nova hronika Hronika

Sumnjalo se da su zlostavljane: Otkriveno šta se desilo BEBAMA ostavljenim na Mirjevskom bulevaru

Read more hronika vinjeta Hronika

Novi detalji STRAVIČNE smrti na Avali: Nesrećni čovek je umirao u teškim mukama

Read more Crkva, hram, molitva Hronika

Prekšio sedmu božju zapovest: Maloletnik uleteo u sobu srpskog vladike, pa uradio OVU JEDNU STVAR

Read more hronika vinjeta Hronika

UŽAS NA AUTOPUTU U SRBIJI: Hitne službe na terenu, ne zna se da li ima MRTVIH

Read more Mesto zločina Hronika

Nezapamćeno nasilje u Sremskim Karlovcima: Čoveku odsekli prst i BRUTALNO ga pretukli čekićem!

Read more hronika vinjeta Hronika

Jezivi detalji TRAGEDIJE u Mirijevu: Pronađene dve bebe, otac ih tukao i ostavio na ulici?

Read more Autoput Svet

Mali korak za čovečanstvo OGROMAN za žene iz Saudijske Arabije: Od sledećeg leta smeju da voze kola (FOTO)

Read more Donald Tramp Svet

Tramp poručuje: Amerika je spremna da razori Severnu Koreju!

Read more Donald Tramp Svet

Evo šta je Tramp rekao 1999. godine o bombardovanju Srbije za CNN: Šta sad mislite o njemu?

Read more Švedska vojska Svet

Sudar VOZA i VOJNOG VOZILA u Švedskoj: Povređeni mašinovođa i trojica vojnika

Read more Australija Svet

ZA DLAKU IZBEGNUTA TRAGEDIJA U METROU U SIDNEJU! Putniku se slošilo i pao na prugu pred voz!

Read more Donald Tramp Svet

Verbalni rat između SAD i Severne Koreje: Ratnohuškačko PREPUCAVANJE preko mrtvog američkog studenta

Read more Izbori u Nemačkoj Svet

Osam razloga zbog kojih će Nemci patiti naredne 4 godine!

Read more Vladimir Putin Svet

Putin smenio nekoliko ruskih generala: Promene u samom vrhu vojske

Read more Kurdi Sirija

Preko 90 odsto Kurda glasalo za NEZAVISNOST Iračkog Kurdistana: Pandorina kutija je OTVORENA!

Read more Mig-27 Sirija

Opasna provokacija: Izrael gađao sirijski avion?

Read more Al Kaida Sirija

Teroristi, sad ste STVARNO GOTOVI: Rusi krenuli u STRAHOVITO bombardovanje Al Kaide u Idlibu!

Read more Džihadisti Sirija

Terorista IS PRIZNAO: Amerika hoće da uspostavi savez između Kurda i IS u Deir ez Zoru? (VIDEO)

Read more Sirijska vojska Sirija

U Raki PAKAO još traje: IS pruža žestok otpor, Sirijske demokratske snage UPORNE

Read more Irak Sirija

Dok se glasovi BROJE, oglasio se Irački premijer: Nećemo razgovarati sa Kurdima, referendum NEUSTAVAN

Read more Kurdi Sirija

I Bela kuća ZABRINUTA: Kurdski referendum DESTABILIZOVAĆE region

Read more Valerij Asapov Sirija

Ubistvo PUTINOVOG GENERALA neko mora platiti: Ko je Valerij Asapov ubijen u borbama u Deir ez Zoru?

Read more Dragan Vasiljković Kapetan Dragan Region

Pre nego što su izreklili presudu kapetanu Draganu ispred suda se pojavile dve JEZVE poruke (FOTO/ VIDEO)

Read more Kapetan Dragan Region

NEOBJAVLJIVANI detalj o kapetanu Draganu sa ratišta: Okrenuli su puške ka oficirima JNA, a onda je nastao HAOS (VIDEO)

Read more Paljenje zastave Region

SKANDALOZAN zahtev Hrvatske: Srbija mora da isplati RATNU ODŠTETU ili NIKAD neće ući u EU

Read more Kapetan Dragan Region

Linta o presudi Kapetanu Draganu: Proces je MONTIRAN

Read more mrtvačnica Region

Boška su u bolnici PROGLASILI MRTVIM: Nakon devet dana se PROBUDIO u mrtvačnici sa brojem 2 na nozi (VIDEO)

Read more milorad dodik Region

Dodik UPORAN: Republika Srpska ne odustaje od vojne neutralnosti

Read more Kapetan Dragan Region

Advokat Palibrk: Kapetan Dragan je osuđen jer nije želo da lažno optereti Miloševića

Read more Foto: Printscreen/Index.hr Portal Region

Trenutak kada kapetanu Draganu izriču kaznu od 15 godina: Pogledajte kako je to primio (VIDEO)

Read more Padej Vojvodina

Prevalilo 760 leta: OVO naselje u Srbiji postoji od 13. veka (INFOGRAFIK)

Read more Miloš Crnjanski Vojvodina

Crnjanskog sa Pančevom povezuje neraskidiva veza: Voleo je fudbal, a evo šta je pisao Andriću

Read more Vinarija, bačve, podrum, vidno, podrum vina Vojvodina

Krenuli iz podruma: U OVOJ srpskoj opštini se razvija SVETSKI biznis

Read more Vrbas Vojvodina

Sudar svih religija sveta u srcu Vojvodine: Ovo je versko bogatstvo Vrbasa (FOTO)

Read more Ivan Nepomuk Vojvodina

Svete mošti bljesnule u vodi: Evo ko je SVETIONIK na putevima Čokana

Read more Petrovaradinska tvrđava Vojvodina

Simbol Novog Sada: Ovako je Petrovaradinska tvrđava dobila ime (FOTO)

Read more isidora sekulić Vojvodina

Isidora Sekulić je prva žena član SANU: Govorila je da srećna nije bila, evo šta je obeležilo njen život u Pančevu

Read more Vrbas Vojvodina

Tamo gde magija postaje stvarnost: Bajkoviti dvorci u srcu Vojvodine koje morate posetiti (FOTO)

Read more Goran Vesić Beograd

Vesić otvoreno o prethodnoj gradskoj vlasti: Za vreme Đilasa, Beograd je bio LEGLO KORUPCIJE!

Read more Mikaina Stevanović Beograd

Posle dva ubistva: Direktorka Gradskog centra za socijalni rad razrešena dužnosti

Read more Siniša Mali Beograd

Siniša Mali odustaje od kandidature? Najverovatnije će se povući pre kraja mandata

Read more INFO Najnovija VEST Beograd

Jeziva SMRT na Avali: U zapaljenom kombiju pronađen UGLJENISAN LEŠ

Read more Nikola Selaković Beograd

Izbori u Beogradu: Prvi na listi SNS za novog gradonačelnika možda baš Nikola Selaković?

Read more Parking servis Beograd

Obaveštenje JKP Parking servis

Read more policija Beograd

Policija objavila rat ELITNOJ PROSTITUCIJI: Evo šta će ugostitelji od sad morati da čine

Read more Beograd Beograd

U opštini Barajevo otvoren NOV MOST na reci Barajevici

Read more vršnjačko nasilje Drug nije meta

HOROR! Dečaka (15) vršnjak NAMERNO udario automobilom nakon svađe

Read more vršnjačko nasilje Drug nije meta

POŠTUJMO JEDNI DRUGE: Dođite na besplatne pozorišne predstave na temu vršnjačkog nasilja

Read more Foto: Profimedia Drug nije meta

Nova igra kruži školama u Srbiji: VRŠNJAČKO NASILJE iznedrilo BUREK UDARAC, evo o čemu se radi

Read more školsko nasilje Drug nije meta

Kazne za roditelje čija su deca nasilna: Poslanici danas raspravljaju o predlogu dva obrazovna zakona

Read more dečak Drug nije meta

Vršnjačko nasilje kod Prijepolja: Dečak (14) mesecima pretio drugu iz razreda, a zatim i nasrnuo na njega

Read more Predstava "Ko se lema drugare nema" Drug nije meta

Prva predstava ''Onaj ko se lema drugare nema" odigrana u OŠ "Branko Radičević" u Zemunu

Read more Devojčica Drug nije meta

Potresno pismo bake iz Srbije: Moja unuka trpi vršnjačko nasilje... Da li da pravdu uzmem u svoje ruke?

Read more Dragana Janković Drug nije meta

ALEKSINA MAMA JE DOBILA POTRESNO PISMO: U školi sam bio džak za boks, a onda je sve POSTALO GORE

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd
Read more Anabela Atijas Zadruga

JA SAM SPREMNA ZA SVADBU! Anabela progovorila o Luninom i Slobinom SE*SU!

Read more Bejl1 Fudbal

LIGA ŠAMPIONA: Realu derbi večeri, veliko iznenađenje u Monte Karlu (VIDEO+FOTO)

Read more Zadruga Zadruga

TEK ĆE BITI FRKE! Dvojica zadrugara se ISKRALA NAPOLJE!

Read more Odbojkasice Ostali sportovi

EP ODBOJKAŠICA: Srpkinje protiv Belorusije u četvrtfinalu