Skip to main content
Bojan Pajtić

UNIŠTENA VOJVODINA: Kako su građani ostali bez posla, a investitori oterani

Foto: SD/ilustracija
Više od trećine privatizacionih ugovora koji su raskinuti u Srbiji odnosi se na pokrajinu, što je investitore koji su dolazili u Vojvodinu uplašilo da krenu u nova ulaganja, a građane pokrajine ostavilo bez posla.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, u Srbiji, ukupno je raskinuto oko 600 ugovora o privatizaciji, od čega čak 210 sa novim vlasnicima vojvođanskih preduzeća. Mnoga od njih više ne postoje, ili su sasvim posrnula, što se možda ne bi dogodilo da su ugovori bili raskinuti na vreme.

Mnoge firme, najčešće one poljoprivredne, uništene su takozvanom hipotekarnom prodajom njihove imovine, što je bilo “specijalitet“ privatizacije vršene u periodu od 2002. do kraja 2011. godine.

KAKO SU DSS I DS IZVRŠILI MASAKR PRIVREDE: Prodavali preduzeća, a građane oterali sa radnih mesta!

Najviše privatizacionih ugovora u Vojvodini, ukupno 20, raskinuto je u opštini Sombor. Takođe, u Vojvodini je proglašen nevažećim čak i najjeftiniji ugovor, vredan svega četiri hiljade dinara, što ukazuje na nesposobnost pokrajinske Vlade da omogući građanima da za život zarade na pošten način.

Kad Pajtić vodi pokrajinu

Novi vlasnici su u bankama uzimali velike kredite, stavljajući u zalog imovinu preduzeća, uključujući i plodnu zemlju. Da kredite neće vratiti, znali su i oni i banke koje su, ali i državni organi koji su na sve to žmurili.

IZBORI U APRILU: Zbog čega je sve Srbija zahvalna aktuelnoj vlasti (INFOGRAFIK)

Tragičnoj situaciji koja je zadesila Vojvodinu “zaslužna“ je pokrajinska Vlada na čelu sa Bojanom Pajtićem, ali i malverzacije vršene tokom samog sklapanja ugovora sa kupcima koje su raskrinkali sami građani Vojvodine. U pokrajini, građani su borbom protiv korupcije pokazali da korupcija nije dolazila od kupaca državnih pokrajinskih preduzeća, nego od same vlasti koja i onda kada su preduzeća vraćena državi nije preuzela odgovornost za nanetu štetu.

Bojan Pajtić
Foto: Srbija Danas

Tako npr., nakon raskida ugovora Vršačkih vinograda, radnici su pokušali da se uključe u odlučivanje o sudbini nekadašnje društvene koja tada postaje državna imovina, a koju su svojom antikorupcijskom borbom spasili od uništenja. U tome ih je međutim sprečila trenutna vlast u Vojvodini uvođenje preduzeća u restruktuiranje odnosno zataškavanjem.

REZULTATI KOJI MNOGO GOVORE: Ovako se širom Srbije glasalo tokom 2015. godine

Prema tada važećim zakonima, Vojvodini je pripalo 50 odsto od prodajne vrednosti firmi sa njene teritorije. Procenjuje se da se, od početka, u pokrajinski budžet od toga “slilo“ oko 300 miliona evra od kojih građani pokrajine nisu videli ni evro, što svedoči i loše infrastrukturno stanje u bolnicama, školama i domovima zdravlja u Vojvodini.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd