Skip to main content
Studenti

Upis na studije kao karta za odlazak u inostranstvo

Foto: Tanjug
BEOGRAD - Istraživanje sajta Prijemni.infostud.com pokazalo je da nešto više od trećine ispitanika upis na studije vidi kao mogućnost za odlazak u inostranstvo gde žele da nastave školovanje ili da se zaposle.

Glavni kriterijumi prilikom izbora studija među maturantima su ljubav prema struci, mogućnost zapošljavanja i prilika za odlazak u inostranstvo radi daljeg školovanja ili pronalaska posla, polazalo je istraživanje na uzorku od 2.000 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da je u poređenju sa rezultatima iz prethodnih godina, vidljivo niži procenat onih koji studije biraju isključivo na osnovu svojih interesovanja i šanse za pronalazak posla, dok poslednjih godina raste broj maturanata koji upis na studije vide kao odskočnu dasku za odlazak u inostranstvo.

Međutim, ima i maturanata koji su kao motive za upis na studije navodili želju da se odlože zapošljavanje i porodična očekivanja, saopštio je Infostud.

Upoređujući odgovore primećuje se da je u blagom padu interesovanje za studije iz oblasti ekonomije, političkih nauka, umetnosti i dizajna, turizma, biologije i ekologije, dok raste broj maturanata koji bi želeli da upišu IT ili elektrotehniku.

Odluku o izboru studija oko dve trećine ispitanika donosi u višim razredima srednje škole. Manje od 20 odsto anketiranih je znalo šta će studirati u nižim razredima srednje škole, dok je svaki deseti ispitanik još u osnovnoj školi doneo odluku o izboru studija.
+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd