fbpx
Skip to main content
Blejk Lejman

Ovaj tinejdžer robija zbog ubistva koje nije počinio (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen
INDIJANOPOLIS - Tinejdžer Blejk Lejman, koji je sa drugovima nenaoružan provalio u kuću komšije, provešće u zatvoru 55 godina jer ga krivični zakon tereti da je indirektno odgovoran za ubistvo koje se tom prilikom dogodilo iako ga on lično nije počinio.

Jedna pogrešna odluka koja je uzrokovala niz nepredviđenih događaja odvela je 16-godišnjeg dečaka iz malog američkog grada, koji do tada nikad nije imao problema sa zakonom, niti je ikada u rukama držao oružje, u jedan od najstrože čuvanih zatvora Amerike.

I danas kada razmišlja o tome, Lejman ne može da objasni zašto je to uradio. Bio je dobar đak, imao dodatni posao, devojku koju je voleo, spremao se da položi vožnju. Imao je život koji obećava. Ali, sve to se raspršilo u jednom trenutku mladalačke ludosti.

Šta se zapravo dogodilo?

Tog 3. oktobra 2012. Lejman se kao i obično posle škole našao sa drugarima, "malo su duvali travu, malo su gluvarili i pričali o tome kako nemaju para", piše danas "Gardijan".

Blejk, Levi i Antoni u zatvoru.
Foto: Youtube Printscreen

Neko od drugara je primetio da komšijin sivi kamionet nije bio na mestu gde je obično parkiran. Pomislili su da je komšija na poslu i da je kuća prazna te mogu da je obiju i uzmu par stvari koje će kasnije prodati.

Brzo su upali u kuću, prošli kroz kuhinju gde je Lejman uzeo novčanik sa stola i odmah pomislio da je čudno da vlasnik nije tu, a novčanik jeste.

Nisu se dugo zadržali, i baš kad su hteli da krenu, začuli su se pucnji. Lejman i drug su se sakrili u garderobi. Obojici su imala krv na odeći. Upucani su.

Ispostavili su da komšija nije bio odsutan kao štu su mislili, već je spavao na spratu. Kada je začuo buku u prizemlju, uzeo je pištolj i ne znajući da su napadači nenaoružani počeo da puca. Lejmana je ranio u nogu, a drugog dečaka usmrtio.

"Kako ubistvo kad nisam nikog ubio?"

Novinaru "Gardijana", koji ga je posetio u zatvoru, Lejman je ispričao da je bio šokiran kada je shvatio da je optužen da je indirektno odgovoran za teško delo ubistva.

"Kako ubistvo kad nisam nikog ubio?", pita se Lejman.

Optužnica, međutim, nije bila greška. Na kraju četvorodnevnog procesa tokom kojeg se ovim tinejdžerima sudilo kao da su odrasli, Lejman, koji nije povukao obarač niti je ikoga ubio, proglašen je krivim za ubistvo. Osuđeni su i njegovi drugovi koji su učestvovali u provali.

Lejman je u 17. godini prebačen u zatvor gde služi 55-godišnju zatvorsku kaznu.

Pitanje kako se Lejman našao u svojevrsnoj kafkijanskoj poziciji naći će se uskoro na dnevnom redu specijalnog zasedanja Vrhovnog suda Indijane, navodi "Gardijan".

Sudije treba da odgovore na pitanje da li je u skladu sa zakonima Indijane da Lejman i njegovi drugovi koji su svi bili nenaoružani, koji nisu ispalili nijedan metak, i na koje je ustvari treća osoba pucala, treba da provedu ostatak života iza rešetaka.

U nekim državama SAD osumnjičeni za teško krivično delo koje se završi smrću mogu biti optuženi za ubistvo čak i ako su oni bili žrtve, a ne izvršioci ubistva. Krivični zakon u Indijani kaže da je osoba, koja učestvuje u provali ili pokušava da izvrši provalu, indirektno odgovorna za ubistvo koje se tom prilikom dogodi.

Lejman je svestan svoje greške. "Znam da sam počinio krivično delo. To nikad nisam negirao. Da su me optužili za provalu, priznao bih da sam kriv", rekao je on za britanski list.

"Ali ja nisam ubica", dodao je.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd