Skip to main content
Priština

Uskoro kraj višegodišnje istrage o trgovini organima na Kosovu

PRIŠTINA - Istraga specijalnog tima o navodima iz izveštaja Dika Martija napreduje dobro i biće okončana u narednim mesecima, a od konačnog ishoda zavisiće eventualno podizanje optužnice, izjavio je Žoao Sousa, portparol tužioca specijalnog istražnog tima Klinta Vilijamsona.

"Istraga specijalnog istražnog tima napreduje dobro, u skladu sa vremenskim rokovima koje smo predvideli od samog početka. U narednim mesecima očekujemo da okončamo istragu", rekao je Sousa Radiju Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, u zavisnosti od ishoda istrage, Specijalni tim ili će podići optužnicu ili će izdati zaključak da ne postoji dovoljno dokaza koji bi potkrepili navode iz izveštaja Saveta Evrope.

U Prištini bi sledeće sedmice skupština trebalo da raspravlja o formiranju specijalnog suda koji bi procesuirao navode iz istrage o trgovini ljudskim organima.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga razgovarala je odvojeno s liderima skoro svih partija kako bi obezbedila podršku dvotrećinske većine u parlamentu, neophodnu za ratifikaciju produženja mandata Euleksa i osnivanje tribunala.

Jahjaga je najavila da će od visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton zatražiti produžetak mandata Euleksa i izneti potrebu za osnivanjem kosovskog suda, sa sedištem unutar i van zemlje.

" Ovaj sud će se fokusirati na pojedince ili dela pojedinaca, i neće suditi kolektivnim naporima našeg naroda za oslobođenje i nezavisnost", rekla je ona.

Šef Euleksa Bernd Borhart izjavio je da će specijalni tribunal biti kosovski, a da će se saslušanja svedoka obavljati van Kosova.

"Ovaj sud će imati sudije koje će nominovati i imenovati Euleks. Sud će imati samo jedan zadatak, a to je istraga navoda iz izveštaja Dika Martija“, rekao je Borhart.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd