Skip to main content
Kolinda Gabar Kitarović

USKORO POSETA: Kolinda dolazi u Srbiju

Foto: Profimedia
Nova predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović doći će u maju u svoju prvu zvaničnu posetu Srbiji.

Ona se o poseti dogovorila sa premijerom Aleksandrom Vučićem tokom bilateralnog susreta koji su u nedelju imali nakon njene inauguracije u Zagrebu.

“Prihvatila je poziv srpskog premijera, ali je navela da najpre mora da se uhoda u nove dužnosti i da mora sačekati da se u Zagrebu donese odluka o datumu raspisivanja parlamentarnih izbora, odnosno da li će to biti krajem ove ili početkom sledeće godine. Kitarovićeva će takođe pre toga otići u zvaničnu posetu Sarajevu, po pozivu članova Predsedništva BiH. To je i logično s obzirom na to da je i nakon polaganja zakletve u obraćanju naciji navela da će joj zaštita hrvatskog naroda u BiH biti jedan od najvažnijih strateških spoljnopolitičkih ciljeva“, objasnili su sagovornici Blica.

Srpski premijer i hrvatska predsednica su razgovarali i da bi pre posete Beogradu trebalo rešiti bar jedno od četiri krupna otvorena pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske. U to spadaju pitanje nestalih, ratnog zločinca Veljka Marića, povratak kulturnog blaga Srpske pravoslavne crkve, kao i rešavanje granice na Dunavu. Detalji posete trebalo bi da budu utanačeni tokom susreta šefova diplomatija Ivice Dačića i Vesne Pusić 11. marta u Zagrebu.

Susret hrvatske predsednice sa srpskim kolegom Tomislavom Nikolićem, koji će joj zvanično biti domaćin, biće prvi susret predsednika dve zemlje od oktobra 2013, kada je Ivo Josipović boravio u Beogradu.

“Odnosi dve zemlje su pre odlaska premijera Vučića na inauguraciju bili na najnižoj lestvici i ovakav susret bi svakako imao simboliku i stvorio preduslove za srdačniju atmosferu i korektnije odnose. Stvorio bi se i bolji ambijent za rešavanje otvorenih pitanja koja stoje već 20 godina“, kaže za isti list, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

I Milorad Pupovac, lider Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj, smatra da bi poseta bila veoma značajna.

“Ukoliko se gospođa Kitarović odluči da ode u Beograd, a nadam se da hoće, otklonila bi sumnje da Hrvatska nije zainteresovana za region i da želi uslovljavati pristup Srbije EU“, kaže Pupovac.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd