fbpx
Skip to main content
Sastanak predstanika EBRD i EPS

Uspešna saradnja EBRD i EPS-a

Foto: Promo
Članovi Odbora direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) razgovarali su u Lazarevcu sa poslovodstvom "Elektroprivrede Srbije" o realizaciji projekata investicije u RB „Kolubara“ i finansijskom restrukturiranju EPS-a, koje je podržala ta finansijska institucija.

Tokom posete Rudarskom basenu „Kolubara” direktori EBRD sastali su se i  sa predstavnicima mesnih zajednica Vreoci i Zeoke.

Glavna tema sastanka u Lazarevcu bila je status realizacije prvog „zelenog” projekta u JP EPS i RB „Kolubara”, najvećeg investicionog projekta u rudarstvu, koji se finansira kreditima EBRD i Nemačke razvojne banke (KfW). Na sastanku je rečeno da taj projekat nabavke nove proizvodne opreme za površinske kopove i sistema za upravljanje kvalitetom uglja doprinosi zaštiti životne sredine i efikasnijem poslovanju EPS-a.

EPS stabilno snabdeva sve kupce

Direktori EBRD obavešteni su i o procesu reorganizacije kompanije, kao i o nastojanjima EPS-a da u koordinaciji sa državnim organima i resornim ministarstvima stvori uslove za dugoročno planiranje eksproprijacije, koja je prvi korak za otvaranje novih kopova. Posebno je naglašena važnost novog ugovorenog kredita od 200 miliona evra za finansijsko restrukturiranje JP EPS, koje bi dugoročno dovelo do podizanja korporativnih standarda, energetske efikasnosti i poboljšanja zaštite životne sredine.

Struja
Foto: Profimedia

Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja u JP EPS, istakao je da EPS ima velike obaveze nasleđene iz prošlosti sa kojima se suočava, velika očekivanja u sadašnjosti za ispunjenje proizvodnih planova uz poštovanje visokih standarda zaštite životne sredine i vođenje odgovorne socijalne politike.

EPS od prodaje dva audija kupuje "terence" za radnike

Predstavnici mesnih zajednica Zeoke i Vreoci istakli su da su zadovoljni su dobrom saradnjom sa kompanijom u poslednje dve godine, tokom kojih su ispunjeni svi dogovori. Saglasni su sa planom JP EPS za raseljavanje stanovništva u narednom periodu i da je eksproprijacija domaćinstava iz ovih naselja u obostranom interesu, kako stanovnika ovih sela, tako i JP EPS-a.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
14 Beograd