fbpx
Skip to main content
Jasenovac

USTAŠA ZAKLAO 1.100 SRBA ZBOG OPKLADE, A VUKAŠINU JE RASKOMADAO SRCE: Napokon film o Jasenovcu!

Foto: Profimedia
Oko 70. godina Srbija je čekala na filmsko ostvarenje o užasima ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, a danas je ono konačno završeno. Snimljen je film o sećanju na starca Vukašina i ustaši Žiletu Friganoviću, koji je zbog opklade ubio 1.100 Srba.

Film je zasnovan na stvarnom događaju i inspirisan ubistvon na hiljade Srba među kojima je bio i starac Vukašin.

U januaru 1943. godine ustaše su u Jasenovcu organizovale takmičenje u klanju logoraša, mahom pravoslavnih Srba. Kladili su se ko će zaklati više ljudi. Sve što se desilo zapisao je logorski lekar. On je, takođe, zabeležio i ispovest koljača Žileta Friganovića, koji je te noći ubio 1.100 ljudi. Njegova posljednja žrtva bio je starac Vukašin.

SPC kanonizovala Vukašina Mandrapu!

Vukašin Mandrapa, srpski seljak iz sela Klepci u Hercegovini, kanonizovan je 1998. godine.

Srpska pravoslavna crkva je odredila da se dan Svetog novomučenika Vukašina Jasenovačkog obežava 29. maja.

Zableženo je da Vukašin uopšte nije bio starac, već samo zreliji čovek, ali već je bio zarastao u prosijedu bradu. Rodom je iz sela Klepci.

Friganović je svedočio da “nikada u životu nije osetio takvo blaženstvo“ kao kada je klao ljude, ali kada je Vukašin došao na red nešto se preokrenulo:

“Gledajući ga i slušajući, u meni se najednom razbuktala želja da mu mir i spokojstvo razbijem najsvirepijim mučenjima i da u njegovim mukama, bolu i koprcanju vratim zanos. Izdvojio sam ga i stavio na jedan panj. Naredio sam mu da vikne: 'Živeo Pavelić!' Zapretio sam mu, ako to ne kaže, da ću mu odseći uvo. Vukašin je ćutao. Otkinuo sam mu uvo. Nije rekao ni reči. Ponovo sam mu rekao da viče: 'Živeo Pavelić' ili ću mu otkinuti i drugo uvo. On je i dalje ćutao. Otkinuo sam mu i drugo uvo. Viči: 'Živeo Pavelić' ili ću ti otkinuti nos! A kad sam mu i po četvrti put naredio da uzvikne: 'Živio Pavelić' i zapretio da ću mu nožem izvaditi srce iz grudi, on me pogledao i, uperivši pogled nekako kroz mene i preko mene u neizvesnost, polako i razgovetno mi je dobacio: 'Samo ti, dijete, radi svoj posao'".

Koljač je starcu iskopao i oči, raskomadao srce, preklao grlo od uva do uva i nogama ga šutnuo u jamu. Tada je zaustavio svoj krvavi pir i više nije imao mira, niti je mogao da 'obavlja svoj posao'. Starac mu je dolazio i u snove, posthumno proganjajući zlotvora svojom smirenošću.

Na film snimljen po ovoj priči srpska javnost čeka 70 godina. Autor filma je Milan Zarić, scenograf i kostimograf Georg Pomana, direktor fotografije Igor Lepedat a scenario i režiju potpisala je Svetlana Petrov.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd