fbpx
Skip to main content
Stari dvor, Skupština Grada Beograda

USVOJEN GRADSKI BUDŽET: U kasi prestonice 16 milijardi više nego lane

Foto: Srbija Danas
Odbornici Grada Beograda usvojili su danas odluku o rebalansu budžeta za 2016. čime je predviđeno da on iznosi 107 milijardi dinara, što je za 16 milijardi dinara više od budžeta za 2015.

Kako je objasnio gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević prošlogodišnji budžet je ostvario suficit od 9,1 milijardu dinara, dok je još oko 5,5 milijardi dinara planirana dobit od javnih preduzeća.

Milosavljević je dodao da je 4,4 milijardi dinara odvojeno za izmirenje dugova iz 2010. i 2011, a koji se odnose na popuste za račune Infostana.

USRED ZEMUNA: Brutalna tuča, METALNOM KUKOM nasrnuli na momka i njegovu devojku (VIDEO)

- Izmirujemo sve dugove. Nemamo više dugova koji nisu izmireni. Naša likvidnost je apsolutna i nema nijednog računa koji čeka dan duže od predviđenog roka za plaćanje - rekao je Milosavljević.

Luka Beograd
Foto: Profimedia

Kada je reč o kreditnom zaduženju Beograda, Milosavljević je podsetio da Grad u poslednja tri budžeta nije podizao nove kredite, već je vraćao postojeće.

- U poslednje tri godine razdužili smo grad za 114 miliona evra i ostalo je još da se vrati 353 miliona evra glavnice plus kamate, koje su promenljiva stvar - rekao je Milosavljević.

MALI: Procena vrednosti aerodroma Nikola Tesla do kraja godine

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da je suština rebalansa budžeta u izbalansiranoj politici koju je grad Beograd vodio od dolaska privremenog organa i da će sada, prvi put posle mnogo godina, Grad vratiti sve dugove prema ustanovama socijalne zaštite i prema vrtićima, obdaništima i školama.

Prema njegovim rečima, investicije su ostale na istom nivou od 24 milijardi dinara, dok za socijalna davanja neće biti "uskraćen nijedan dinar svakome kome je pomoć neophodna".

Nikola Nikodijević
Foto: BeoInfo

Kako je objasnio, dobit javnih preduzeća će se povećati jer će grad vratiti svoje dugove.

- S obzirom da se nekim preduzećima uplaćuje novac od duga od prethodnih godina, povećavaju se i neke investicije koja će imati javna preduzeća, očekuje nas mnogo toga dobrog što treba da poveća kvalitet života Beograđana - rekao je Nikodijević.

On je kao primer naveo modernizaciju GSP-a, investicije u gradsko zelenilo, odnosno gradnju novih trgova i parkova...

Pijaca „Zemun“ u novom ruhu

- Od parka Ušće ćemo pokušati da napravimo savremen i moderan park, po ugledu na park Gorki u Moskvi. Za prvu godinu, za prvih šest meseci smo izdvojili 30 miliona. Prvo će nići sportska igrališta, kasnije čemo raditi park... - rekao je Nikodijević.

Na opaske opozicije o budžetu reagovao je gradski menadžer Goran Vesić. 

Goran Vesić
Foto: Srbija Danas

Kada je reč o prihodima javnih preduzeća Vesić je naglasio da je zapanjen što je “nekima iz opozicije žao što ona ostvaruju prihode”. 

- Zatekli smo situaciju da skoro nijedno javno preduzeće nije ostvarivalo prihode, dok danas sva javna preduzeća na teritoriji Beograda, sa izuzetkom Sava centra i GSP-a, posluju pozitivno - rekao je Vesić.

DINOSAURUSI NA KALEMEGDANU: Otvoren park "Jura avantura" (FOTO)

Kako je objasnio prihodi se ostvaruju jer su ukinuti nepotrebni troškovi, smanjena reprezentacija, prodati automobili...

- Čuli smo i primedbu da se 85 odsto prihoda preduzeća vraća gradu, ionako to piše u Statutu Grada Beograda, koji je usvojila prethodna vlast - rekao je Vesić.

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
14 Beograd