fbpx
Skip to main content
Ministar Verbić

MINISTARSTVO PROSVETE, zašto se NIKO ne javlja na SOS telefon za pomoć žrtvama vršnjačkog nasilja?!

Foto: Srbija Danas
Stavili smo se u kožu ugrožene dece i pozvali SOS telefon za pomoć žrtvama vršnjačkog nasilja Ministarstva prosvete.Dve nedelje nam se niko nije javio. Pitamo vas, šta bi bilo da su umesto novinara stvarno zvala deca kojoj je potrebna pomoć?!

S obzirom na to da je vršnjačko nasilje u Srbiji u porastu, naš portal je pokrenuo akciju protiv nasilja, pod nazivom „Drug nije meta“ i tim povodom smo kao jednu od opcija naveli i SOS telefon za žrtve vršnjačkog nasilja, koji je još 2011. godine osnovalo Ministarstvo prosvete.

Ta linija je otvorena svakog radnog dana od 8:30 do 16:30, ali kada smo hteli da saznamo na koji način se mladi i roditelji savetuju preko ove SOS linije, otkrili smo da se na ovaj broj, 0800/200-201 niko ne javlja!

Od 15. septembra, otkako je naša akcija pokrenuta, novinari Srbije Danas su svakodnevno pozivali SOS liniju u prepodnevnim satima i svaki put su dobili isti odgovor, da su sve linije zauzete i zatim bi se veza prekinula.

Kada smo kontaktirali nadležne u Ministarstvu prosvete, niko nije bio voljan da nam odgovori zašto se niko ne javlja na ovaj broj i kako je moguće da je ovako važan projekat, koji ne samo što se finansira iz džepa građana, već i služi da pomogne deci i mladima u najtežim trenucima u životu, zapravo zapušten i da niko od nadležnih ne smatra da treba čak ni da nam odgovori? .....

Nakon što smo danima pokušavali da dobijemo bilo kakav odgovor iz Ministarstva prosvete, putem mejlova, zvaničnih dopisa, poruka i poziva i zvali SOS telefon, odlučili smo da snimamo pozive, kako bismo pokazali da se na ovaj broj niko ne javlja.

Pri uspostavljanju poziva, nakon što se javi automat, koji kaže da će se javiti stručno lice Ministarstva prosvete i nauke, nakon 30 tak sekundi čujete uvek isto: da su svi operateri zauzeti, i da probate kasnije.

I probali smo, svaki dan. Tek nakon poslednjeg mejla u kome smo još jednom zamolili za odgovor Ministarstvo prosvete, i posle mnogobrojnih pokušaja, na telefon se javilo stručno lice.

Na pitanje naše novinarke, zašto se ne javljaju danima i šta to znači da će se javiti operater i prekidanje veze, odgovorili su nam da to nije tačno i da nema automata niti bilo kakvih operatera, da se tu uvek neko javlja u toku radnog vremena! Kada smo objasnili da to nije istina, jer smo snimali pokušaje da dođemo sa nekim od njih u kontakt i koji su nam potvrdili da se niko ne javlja, odgovor je bio: „nešto se loše prespojilo“?!

Kada smo obavestili stručno lice da smo snimali sve razgovore, odjednom je promenjen ton razgovora i upućeni smo da se obratimo šefu Jedinice za borbu protiv nasilja, Biljani Lajović, koju smo takođe bezuspešno pokušavali da kontaktiramo.

S obzirom da je ova linija zvanično u funkciji još od 2011. godine, koliko su poziva u pomoć propustili? Koliko tragedija možda nisu sprečili? Nažalost, niko iz Ministarstva prosvete nema odgovor na ovo pitanje, čak i kad bi hteli da nam odgovore.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd