Skip to main content
Zdravica

Uživajte u pivu – zdravo je za kosti!

Foto: Profimedia
Već smo pisali o raznim stranama najčešće konzumiranog alkoholnog pića na svetu. Znamo da je hranljivo i korisno u umerenim količinama, a evo zašto je dobro i za vaše kosti.

Naučnici Univerziteta Kalifornija tvrde da pivo, kao namirnica koja sadrži najviše silicijuma u sebi, jača kosti, piše zdravlje.at. Što pivo sadrži više hmelja u sebi, to je bolje, naravno uz uslov da se pije u umerenim količinama.

Silicijum je jedan od najvažnijih elemenata za kosti, jer je neophodan za njihovu izgradnju i održavanje njihovog zdravlja. Iako se odavno zna da pivo od svih namirnica u sebi sadrži najveću količinu ovog elementa, do sada se još nije istraživalo da li i kako pivo utiče na zdravlje kostiju.

Pivo
Foto: Profimedia

Američki naučnici su proučavali 100 različitih vrsta piva, kao i sastojke koji se koriste u produkciji ovog pića.

Omotač semena ječma ima u sebi najveću količinu silicijuma. Iako se prilikom proizvodnje piva ljuska ječma odstranjuje, ipak ekstrakcijom ostaje dovoljno količine u konačnom proizvodu.

Što je temperatura za vreme proizvodnje manja, to je veća koncentracija silicijuma u pivu. Tamne vrste piva, zbog načina proizvodnje, sadrže manju količinu ovog korisnog elementa. Pšenica u sebi ima jako malo silicijuma, tako da pšenično pivo nije dobar izvor.

Količina ovog elementa u različitim vrstama piva kreće se između 6,4 i 56,5 miligrama po litru. Vrste piva koje u sebi imaju veći procenat ječma ili hmelja su i dobri liferanti silicijuma i tako mogu da budu određena vrsta zaštite protiv različitih bolesti kostiju, kao što je osteoporoza.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd