Skip to main content
Dveri protiv Parade ponosa

Završena protestna šetnja Pokreta Dveri, bez incidenata

Foto: Tanjug
BEOGRAD - Pristalice Pokreta Dveri su organizovali protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama izražavajući time nezadovoljstvo što je prethodno održana Parada ponosa.

18:41 Šetnja je, posle molebana, počela sa platoa ispred hrama Svetog Save, a završena je bez incidenata, u Sabornoj crkvi ispred zgrade Patrijaršije.

Tokom prolaska preko Trga Slavija do zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici i potom pored Doma Narodne skupštine okupljeni su skandirali parole protiv LGBT populacije.

Uz uvrede na račun premijera Aleksandra Vučića okupljeni koji su prošli i kroz Knez Miahilovu ulicu skandirali su haškim optuženicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

Među parolama koje su se čule iz kolone okupljenih bila je i "Srbija-Rusija, ne treba nam unija", a čule su se i razne uvrede na račun policije koja je preventivno bila raspoređena ispred zgrada državnih institucija.

Skup je obezbeđivala redarska služba Pokreta Dveri, a uz kolonu okupljenih bilo je dosta policije koja je preventivno pratila dešavanja, a među kojima je bio i šef beogradske policije Veselin Milić.

17:49  Počela šetnja u organizaciji Dveri protiv Parade ponosa

Oko dve hiljade građana koji su se na poziv pokreta Dveri okupili ispred Hrama svetog Save u Beogradu, krenulo je nešto posle 17 sati u šetnju centralnim beogradskim ulicama, izražavajući protest protiv Parade ponosa.

Povorci je prethodio moleban koji su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Hramu svetog Save.

Član Starešinstva Dveri Vladan Glišić pozvao je okupljene da šetnjom do Saborne crkve pokažu svoje neslaganje s Paradom ponosa koja je danas održana u Beogradu.

Dveri protiv Parade ponosa
Foto: Twitter

"Beograd je Bogorodičin grad. Danas ćemo ga vratiti Bogorodici, bogu i narodu", rekao je Glišić okupljenima.

Kako je najavljeno, učesnici skupa će centralnim gradskim ulicama proći do Saborne crkve u kojoj bi trebalo da se održi još jedan moleban.

Današnja šetnja održana je pod imenom "Svenarodna litija u slavu života, braka i rađanja".

Skup povodom Parade ponosa, u kojem je učestvovalo više od hiljadu ljudi, završen je danas oko 14:00 govorima ispred Skupštine Beograda gde nije bilo incidenata.

16:32 Moleban, pa šetnja protiv Prajda

Pristalice Pokreta Dveri su u hramu Svetog Save prisustvovali molebanu posle koga će krenuti u šetnju beogradskim ulicama kako bi, posle održavanja Prajda, pokazali šta je pravo porodično lice Srbije.

U porti hrama Svetog Save, pristalice tog Pokreta okupile su se oko 16 sati noseći državne i ruske zastave, dok je policija na ulazu na plato preventivno pretresala neke od mladih osoba.

Predstavnik Dveri Vladan Glišić rekao je pre početka molebana da je namera tog pokreta da šetnjom centralnim beogradskim ulicama "u duhovnom smislu dezinfikuje grad".

Protivnici Parade Ponosa
Foto: Twitter

"Pokazaćemo kakvo je pravo lice većinske Srbije", rekao je novinarima predstavnik Dveri Danilo Tvdrišić dodavši da je planirano da se šetnja završi ispred Doma Narodne skupštine.

Tvrdišić je naveo i da taj Pokret nije bio za nasilje izrazivši zadovoljstvo što su prepodnevna dešavanja tokom Prajda protekla bez "razbijenih glava, gubitka ljudskih života i uništavanja imovine".

Tvrdišić je u tom kontekstu pozitivno ocenio stav premijera Aleksandra Vučića da je dobro što je Prajd protekao bez većih incidenata naglasivši istovremeno da ta manifestacija nikako nije smela biti održana.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd