Skip to main content
Dečak sportista

VAŠE DETE IMA ASTMU? Evo kojim sportovima SME I TREBA da se bavi!

Foto: Profimedia/ilustracija
Detaljan i precizan priručnik.

Jedna od većih dilema koje muči roditelje jeste da li i koliko dete koje ima astmu treba da se bavi sportom. Stručnjaci savetuju da mališan koji ima disajne tegobe zbog ove bolesti i te kako treba da se bavi rekreacijom, ali postoje određene mere predostrožnosti.  

- Suština je da se prati kako dete podnosi fizičku aktivnost - ukoliko se u naporu (ili neposredno posle aktivnosti) dešava otežano disanje, izrazito loša tolerancija napora ili napadi kašlja - potrebna je kontrola pulmologa koji prati dete. Tada se razmatra ili korekcija terapije (profilakse) ili eventualna promena vrste sportske aktivnosti - kaže za Srbiju Danas Goran Vukomanović, šef odseka za pedijatrijsku sportku medicinu Univerzitetske dečje klinike.

Naš sagovornik u članku "Deca sa astmom i sport" napominje da se naporom indukovana astma može preduprediti davanjem odgovarajućih lekova pre početka fizičkog napora, a teške forme ove bolesti traže i višemesečnu profilaksu. 

Devojčica vesla
Foto: Profimedia/ilustracija

Pročitajte OVDE šta treba raditi kada dete odbija da jede povrće.

- Takva "podvrsta" ovog oboljenja se naziva naporom izazvana (indukovana) astma, a ne mali broj dece pati od ove bolesti, a da ne zna da je ima. Kada se na naporom izazvanu astmu posumnja, ona se relativno lako dijagnostikuje – procenom plućne funkcije pre i posle fizičke aktivnosti - beleži dr Vukomanović na sajtu mojpedijatar.co.rs.

On ističe da danas gotovo svaka sportska ekipa ima u svojim redovima po nekog astmatičara, da se stariji sećaju svetskog i olimpijskog šampiona u plivanju Marka Špica, koji je bio astmatičar. 

- Iako je imao astmu u naporu, uz dobru terapjiu on je osvojio devet zlatnih olimpijskih medalja - podseća Vukomanović. 

Pročitajte OVDE koji su znakovi da vam se dete drogira.

Ključ njegovog uspeha, kao i drugih uspešnih sportista sa astmom, jeste pravovremena dijagnoza, adekvatna preventivna terapija (profilaksa) i dobar odabir sportske aktivnosti od deteta asmatičara mogu napraviti odličnog sportistu. Takođe, i odlična kontrola bolesti, pored vrednog treniranja. 

Devojčica sa loptom
Foto: Profimedia/ilustracija

Ključan je i izbor sporta, a to su u ovom slučaju vodeni sportovi, kao najbolje rešenje. 

- Plivačke discipline, vaterpolo, pa i veslanje su tako reći idealni sportovi za decu koja imaju astmu. Adekvatna vlažnost vazduh uz odsustvo potencijalnih “pogoršivača” (prašine…) astme, kao i velika angažovanost pluća tokom aktivnosti veoma prijaju deci asmatičarima. Jačanje mišića koji učestvuju u disanju (respiratorni mišići) olakšava disanje, ubrzava protok vazduha, a tako poboljšava funkciju pluća. Zato će deca sportisti, čak i ako do napada astme dođe, lakše pregurati krizu - objašnjava Vukomanović. 

Otkrijte OVDE sve tajne hrono ishrane.

Osim toga, pogodno je i trčanje na srednje staze, kros, kolektivni sportovi na otvorenom (fudbal, ragbi), planinarenje na umerenim nadmorskim visinama, orijentiring. 

Redovna rekreativna aktivnost (na primer: tri puta nedljno po sat vremena rekreativnog plivanja) ima odličan efekat na zdravlje deteta, pa i na popravljanje funkcije disajnih organa kod dece koja imaju astmu - piše Vukomanović. 

Devojčica gimnastičarka
Foto: Profimedia/ilustracija

S druge strane, sportovi zagušljivim i neočišćenim salama (mnogo je takvih sala kod nas) nisu pogodni za decu asmatičare.  Intezivni treninzi u teretanama takođe nisu mudar izbor. Takođe, ne savetuje se tenis na šljaci, jer ne pogoduje asmatičarima alergičnim na prašinu (koji nemaju adekvatnu kontrolu bolesti), kao ni stoni tenis u zagušljivom ambijentu.

Svakako, sve ove "zabrane" treba uslovno shvatiti. Vukomanović ističe da pre bilo kakvih sportskih aktivnosti roditelji obavezno konsultuju sa pedijatrom koji leči dete od astme. I nikako ga ne treba forsirati da postigne nešto što nije u stanju.

Pročitajte OVDE kako lečiti ravna stopala.

ZDRAVO, ZDRAVLJE! Pokreni se, produži život

Sa željom da se nezdrave navike iskorene, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je kampanju''ZDRAVO, ZDRAVLJE! Pokreni se, produži život'', koja će trajati šest meseci i kroz različite sadržaje u vezi sa zdravim navikama, sportom i ishranom imati jedan cilj – da u Srbiji rastu zdrava deca.

Kroz istraživanja i teme koje se iz različitih uglova bave zdravljem predstavljaćemo načine da dete ostane zdravo, kako da se pravilno hrani i načine da se fizički aktivira i zavoli sport.

Naša misija će biti da promenimo poraznu statistiku i sprečimo razvijanje temelja za nastanak teških bolesti koje loša ishrana i fizička neaktivnost uzrokuju, ali i da ukažemo na povoljan uticaj dobrih navika na mentalno zdravlje

Zdravo zdravlje
Foto: Srbija Danas

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd