Skip to main content
Alberta

VATRA GUTA SVE PRED SOBOM: Počela evakuacija radnika naftne industrije u Alberti! (FOTO)

Foto: Reuters
Stotine radnike kanadske naftne industrije dobili su naređenje da zbog opasnosti od vatre napuste kampove nedaleko od grada Fort Mekmari, koji je zahvaćen velikim požarom.

Premijer države Alberta Rejčel Notli rekla je da je oko 600 radnika poslato u objekte dalje na severu. Oko 4.000 radnika je u pripravnosti da se evakuišu ako to bude potrebno, prenio je Bi-Bi-Si.

evakuacija
Foto: Reuters

Više od 80.000 ljudi napustilo je Fort Mekmari pre dve sedmice, kada se veliki šumski požar preneo u ovaj grad. Vatra se u međuvremenu udaljila, ali su se žarišta sada ponovo obnovila.

KANADA ĆE GORETI MESECIMA: Vatra bukvalno guta Albertu (FOTO)

Alberta
Foto: Reuters

Vatrena stihija trenutno se kreće brzinom od oko 30 do 40 metara u minuti severno od grada, saopštila je opštinska administracija. Sav saobraćaj u ovoj oblasti je obustavljen.

U ovom području nalazi se 12 kampova za radnike naftne industrije. Gust dim i pepeo pokrili su veliko područje, što otežava rad vatrogasnih ekipa, a topao vetar raspiruje vatru.

KANADA GORI: Evakuiše se 100.000 građana, požari izmiču kontroli!

Alberta
Foto: Reuters

Drugo veliko žarište nalazi se jugoistočno od Fort Mekmarija, koje takođe ugrožava naftne instalacije.

Kanadski ministar finansija Bil Morno izjavio je da se šteta od ove katastrofe još procenjuje. On je naglasio da će Vlada pomoći stanovnicima Fort Mekmarija u obnovi grada.

U ovom mestu uništeno je više od 2.400 zgrada, a hiljade evakuisanih stanovnika i dalje borave u privremenom smeštaju.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd