fbpx
Skip to main content
Savremena umetnost

Večaras otvaranje izložbe Mihaela Milunovića "Mesto na kojem sam stajao"

BEOGRAD - U Salonu Muzeja savremene umetnosti (SMSU) večeras u 19 sati biće otvorena izložba Mihaela Milunovića "Mesto na kojem sam stajao”.

Recentnim ciklusima slika i crteža umetnik zasniva svojevrsna "mesta fikcije" koja ne služe kao prolazi u nekakve zamišljene situacije ili svetove, već kao mesta direktne provokacije postojeće distribucije realnosti i fikcije.

Iako na prvi pogled asociraju nadrealizam i metafizičko slikarstvo, Milunovićeve slike nisu nadrealne već samo koriste vizuelni kod nadrealizma kako bi podrile i reartikulisale veze između znakova i slika, slika i vremena, znakova i društvenog prostora koji uokviruje postojeći smisao realnosti.

U pitanju je umetnost koja prenaglašenom artificijelnošću prizora obavlja temeljni prekid u našoj percepciji stvarnosti nudeći specifične kognitivne obrasce na osnovu kojih se društveni procesi i pojave mogu razumeti u svojim polivalencijama, kontradikcijama i anomalijama.

Milunović je rođen 1967. godine u Beogradu. Diplomirao je na odseku slikarstva u klasi prof. Momčila Antonovića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1992, a magistrirao je na istom fakultetu 1995. godine.

Specijalizirao je slikarstvo u klasi prof. Vladimira Veličkovića na “l'Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts de Paris“. Osnivač je i prvi predsednik NVO Pro Art Org u Beogradu.

Predavao je na umetničkim akademijama u Parizu, Sent Etjenu i na Cetinju. Bio je kustos i organizator više izložbi, urednik programa "Obojeni svet" u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu (2006), umetnički direktor drugog Mikser festivala (2010), itd. Objavio je više kritičkih tekstova iz oblasti savremene umetnosti, putopisa, eseja i tekstova za kataloge. Državljanin je Francuske i Srbije, a živi i radi na relaciji Brisel - Beograd.

Izlagao je samostalno u galerijama širom Evrope i sveta: Pariz, Ženeva, Marakeš i na mnoštvu zajedničkih izložbi.

Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama Muzeja Ludwig u Beču, Musee d''art et d''industrie Sent Etjen, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kolekcijama Siemens AG, Leube Salcburg, Pallažo Forti u Veroni, Azraq Marakeš, Barzai-Hollander Brisel, Moet Chandon LVMH Eprnay, Telenor Beograd, Wienersteadtsiće Srbija, Renoir, Maya Picašo, kao i u mnogobrojnim drugim privatnim zbirkama i kolekcijama širom sveta.

Laureat je fondacije “Renoir“ za 1997. godinu.

Izložba, čiji je kustos Dejan Sretenović, biće otvorena do 27. aprila.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
15 Beograd