fbpx
Skip to main content
Dom omladine Beograd

Večeras otvaranje 61. festivala kratkometražnog filma

BEOGRAD - U velikoj sali Doma omladine Beograda (DOB) večeras će početi 61. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji će svečano otvoriti poljska rediteljka Aneta Kopač.

Van konkurencije biće prikazan njen dokumentarac "Joana", ocenjen kao snažan dokaz vitalnosti filmske škole Andžeja Vajde.

Do 6. aprila biće prikazano 135 filmova iz celog sveta, u takmičarskom i pratećim programima, u velikoj sali i u sali "Amerikana" u DOB-u, u Dvorani kulturnog centra Beograda i u bioskopu "Fontana".

Dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni filmovi svrstani su u programske blokove u trajanju od sat i po do dva, a ulaz na jednu projekciju košta 150 dinara.

U takmičarskom programu učestvuju 53 strana i 31 domaći film.

O nagradama odlučuje žiri, čiji su članovi rediteljka iz Švajcarske Barbara Miler, filmolog iz Danske, Sesil Jork, kao i srpski reditelj Nikola Majdak, nagrađen na prošlom, 60. festivalu i glumica Hana Selimović.

Pored takmičarskog, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi nudi i zanimljiv prateći program.

Pre svečanog otvaranja biće prikazan izbor najboljih ostvarenja sa Rimskog nezavisnog filmskog festivala.

Program "Komšiluk" donosi filmove iz regiona, "Dijaspora" ostvarenja mladih srpskih autora koji žive i studiraju u inostranstvu, "Vrelo" - angažovane filmove, nakon kojih će biti održane tribine na teme dužničkog ropstva i farmako-medicinske mafije.

Tu su i filmovi srednjeg i dugog metra, na tabu teme u programu "Zabranjeni glasovi: Top 10 selektora", kao i programi "Smeh: Univerzalna čežnja" i "Edinburg: 10 filmova u 10 dana".

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
19 Beograd