fbpx
Skip to main content
Beograd

Velika akcija čišćenja Beograda počinje 2. aprila

Foto: Profimedia
Veliko prolećno čišćenje Beograda počeće u četvrtak, 2. aprila, u osam sati ujutru, a gradski čelnici pozvali su danas građane da se uključe u akciju u kojoj će biti uklonjene divlje deponije, uređeni parkovi, očišćeno priobalje, grafiti i podzemni prolazi.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je na konferenciji za novinare, da će akcija trajati do kraja aprila, kako bi se u maju posvetilo uređivanju prestonice.

Tokom tog perioda, dodao je, biće čišćene divlje deponije, priobalje, parkovi, grafiti, podzemni prolazi.

crtanje grafita
Foto: Profimedia

Građani su, kako je dodao, do sada prijavili više od 500 deponija i lokacija koje treba očistiti, a nadležni će učiniti sve da ti problemi budu sanirani tokom aprila, da bi se maj iskoristio za uređenje grada.

"Ovo nije akcija koju treba da radi samo Grad, već je ideja da se promeni svest građana da Beograd treba da bude lepši, zeleniji i čistiji", naveo je Mali i pozvao volontere da se uključe u akciju.

U akciji čišćenja će, dodao je, učestvovati predstavnici Turističke organizacije Beograda, Komunalne policije, šest sekretarijata, devet JKP.

Gradonačelnik se nada da će akcija dati primer i drugim lokalnim samoupravama da rade na uređivanju svojih gradova, a za poslednji petak u maju, kada je Svetski dan komšija, najavio je nekoliko dešavanja u Beogradu, na kojima će biti sumirani rezultati i predstavljeni planovi za naredni period.

"Prvi korak je da razvijemo svest građana da grad treba da bude čistiji i da zajedno, i građani i volenteri i ljudi iz Gradske uprave rade na čišćenju", naglasio je gradonačelnik.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da su slične akcije ranije postojale u Beogradu i predstavljale lepu praksu, u kojoj su građani masovno učestvovali.

Vesić je istakao značaj učešća građana u akciji, zbog čega ih je pozvao da se okupe oko ideje da Beograd izgleda lepše.

"Veliki broj volontera se već javio i nadam se da će ih svake godine biti sve više", rekao je Vesić, koji je za prvu nedelju akcije najavio uređivanje 32 lokacije u više gradskih opština.

Najavio je i da će biti mnogo spontanih akcija i podsetio da se već krenulo sa čišćenjem i uređivanjem grada, pa su tako posađene cvetne leje na pojedinim bulevarima, a "Zelenilo Beograd" je radilo i na uređenju auto-puta.

"April je mesec čišćenja, ali i uvod u novu praksu života grada da se tokom čitave godine vodi računa o njegovom izgledu kako bi bio što lepši", zaključio je Vesić.

Direktor "Beokom servisa" Darko Glavaš pozvao je građane da prijave deponije i druge lokacije koje treba očistiti, navodeći da će se tokom prve nedelje akcije raditi na 10 gradskih opština.

Tokom druge nedelje akcije čišćenja, dodao je, radiće se na rubnim gradskim opštinama.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
17 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19