fbpx
Skip to main content
Goran Vesić

Vesić: Decentralizacija Beograda, manje odbornika

Foto: SD
BEOGRAD - Beogradski odbor SNS podneo je inicijativu za izmene Zakona o glavnom gradu, a gradski menadžer Goran Vesić rekao je danas da se, između ostalog, predlažu decentralizacija prestonice, veće nadležnosti za opštine i smanjenje broja odbornika.

Vesić veruje da bi tokom jula mogle da budu usvojene izmene navedenog Zakona, te da bi do 1. novembra, do kada bi trebalo da budu usvojene i izmene Statuta grada, Beograd mogao da ima potpuno novu organizaciju.

"Skupština grada je dobila inicijativu gradskog odbora Srpske napredne stranke za izmene Zakona o glavnom gradu koji je juče predložio potpredsednik SNS i predsednik Gradskog odbora Nebojša Stefanović", rekao je Vesić.

Nadležni u Gradu će, dodao je, tu inicijativu u najkraćem mogućem roku razmotriti i sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu pokrenuti proceduru za izmenu zakona.

Vesić očekuje da će sledeće sedmice biti formirana radna grupa koja treba da predloži zakon po ubrzanom postupku i da se on nađe u skupštinskoj proceduri zajedno sa izmenama zakona o lokalnoj samoupravi i o službenicima u organima lokalne samouprave i AP Vojvodine.

Inicijativa koju je ponudila SNS, objasnio je, podrazumeva decentralizaciju Beograda i da opštine budu podeljene na prigradske i centralne.

Prigradske opštine će, istakao je, imati mnogo veće nadležnosti nego sada. I centralne opštine će, precizirao je gradski menadžer, imati veće nadležnosti, ali ne koliko i prigradske.

"Uspeli smo da nađemo formulu koje nadležnosti ćemo prepustiti opštinama kako bi građani mogli da ostvaruju svoja prava tamo gde žive, odnosno što bliže mestu u kojem žive da ne bi dolazili u sadašnju situaciju da neko za običan papir ili dozvolu mora da putuje 50 kilometara do centra grada", objasnio je gradski menadžer.

Do 1. novembra mogli bi da imamo novi Statut

Naveo je i da se predlaže smanjenje broja odbornika Skupštine grada Beograda sa sadašnjih 110 na 65, što će dovesti i do smanjenja broja odbornika u skupštinama opština i do manjeg broja članova Gradskog i opštinskih veća.

To je, podsetio je, u skladu i sa najavljenim smanjenjem broja poslanika u republičkom parlamentu.

Osim toga, dodao je Vesić, Grad Beograd će izmenama Zakona o glavnom gradu tražiti neke nove nadležnosti, a one se tiču socijalne politike, katastra, šuma..., ali i drugih oblasti kako bi prestonica mogla da funkcioniše kao celina.

Goran Vesić
Foto: MN Press

Ističući da se intenzivno radi na izmenama Statuta, Vesić je naveo da će u roku koji je dao gradski parlament, odnosno do oktobra biti predložen novi Statut koji će biti "razrada decentralizacije i izmena Zakona o glavnom gradu".

"Nadam se da bi do 1. novembra mogli da imamo novi Statut i da bi u novu godinu mogli da uđemo sa decentralizovanim opštinama sa većim ovlašćenjima i kako bi budžet za 2016. godinu bio prilagođen tim novim okolnostima", zaključio je gradski menadžer.

Stefanović je juče najavio da će Beogradski odbor SNS inicirati izmene i dopune Zakona o glavnom gradu, koje će omogućiti detaljnu izmenu Statuta prestonice i veću decentralizaciju gradskih opština.

On je rekao da će time biti omogućeno da se vrate neke od nadležnosti beogradskim opštinama, koje su im uzete Statutom iz 2008. godine.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Slaba kiša
12 Beograd