fbpx
Skip to main content
Goran Vesić

Vesić: Murali i grafiti ubuduće na precizno određenim lokacijama

Foto: Youtube Printscreen
Gradski menadžer Goran Vesić i gradski urbanista Milutin Folić okončali su danas seriju sastanaka sa umetnicima koji se u Beogradu bave crtanjem murala i grafita.

Cilj je bio da se, pre nego što počne primena Odluke o uklanjanju grafita, razgovara sa onima koji ne pišu poruke mržnje niti bilo kakve druge koje ruže grad već rade na njegovom ukrašavanju i svojim radom izazivaju divljenje, poručio je Goran Vesić nakon sastanka.

"Za nas je važno da smo dobili njihovu podršku za novu odluku o uklanjanju grafita. Dakle, istovremeno sa njenom primenom, umetnicima će biti pružena šansa da upute drugačije poruke sa umetničkom snagom i to na unapred određenim lokacijama. Cilj je da se kanališu svi oni koji crtaju murale i grafite, da se neki prostori u gradu osveže, ali i da se zaštite one fasade na kojima nema mesta grafitima", istakao je Vesić.

Gradski menadžer je naglasio da ovakva praksa postoji u velikim gradovima i naveo primer Berlina i Amsterdama.

"Želimo da dobijemo široku podršku javnosti, a planirani su i razgovori sa navijačkim grupama kako bismo se i sa njima dogovorili. Namera nam je da se i oni obavežu da čuvaju grad i njegove zaštićene zone. Nemamo ništa protiv da se oko većih stadiona naslikaju navijačke poruke, simboli ili ideje. Interes svih nas jeste da ovaj grad bude sređen uprkos tome što treba da se nađe prostor za svakog da izrazi svoj stav. Cilj nije da se ljudi kažnjavaju već da postignemo opštu saglasnost i da Beograd bude lepši i zaštićeniji", rekao je gradski menadžer.

Milutin Folić je precizirao da je u Beogradu već planirano tridesetak lokacija za ovu namenu.

"Trenutno smo u proceduri dobijanja saglasnosti od stanara i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Kada se to završi, lokacije će biti ponuđene muralistima i grafiterima, ne samo iz zemlje već i iz sveta, nakon čega će stručno telo Grada odrediti ko bi koji mural oslikao. Dakle, radiće se kontrolisano, uz dovoljno umetničke slobode da oni mogu da se izraze, i sa ciljem da se sve ovo ubaci u legalne tokove. Za to se neće izdvajati posebna sredstva jer je za murale uvek lako naći sponzore za boje i sve što je neophodno", naglasio je Folić.

On je istakao da je želja da ovo postane tradicija, te da se svakog proleća oslika nekoliko murala u glavnom gradu. Prilikom odabira lokacija vodilo se računa da objekti imaju kalkanske zidove, koji prema urbanističkim planovima nisu predviđeni za pokrivanje drugim objektom i često su ostajali zapušteni. To će biti prilika da se oni revitalizuju i dobiju nov izgled, poručio je Folić.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd