fbpx
Skip to main content
Bugarska, Sofija, parlament

Vestinghaus će dograditi nuklearnu centralu u Bugarskoj

Foto: Profimedia
SOFIJA - Vlada Bugarske u ostavci je u četvrtak odobrila da američka firma "Vestinghaus", ogranak japanske kompanije "Tošiba", izgradi nov reaktor jedine bugarske nuklearne centrale u Kozloduju, na severozapadu te zemlje.

Vlada je objavila da je "odlučila da odobri izveštaj ministra privrede i energetike radi potpisivanja ugovora akcionara Kozloduja i Vestinghausa". Pre stupanja te odluke na snagu, ugovor će morati da odobri i nova vlada koja bude formirana posle vanrednih poslanički izbora 5. oktobra.

Vlada Plamena Orešarskog koga podržavaju socijalisti, a podneo je ostavku 23. jula, bila je pod pritiskom javnosti da ne donese tu delikatnu odluku u poslednjem trenutku, a posebno ne posle ovonedeljne posete Sofiji direktora "Vestinghausa", Denija Roderika.

U intervjuu za bugarski dnevnik "Trud", Roderik je insistirao da se "što je pre moguće" potpiše ugovor o izgradnji reaktora "AP 1000" od 1.100 megavata. Vestinghaus bi počeo rad pre izbora 5. oktobra, da bi se što pre sproveo projekat vrednosti 3,7 milijardi evra, uprkos političkoj nestabilnosti, rekao je Deni Roderik. Bugarska koja u snabdevanju energijom gotovo u potpunosti zavisi od Rusije, nastoji da diversifikuje svoje izvore snabdevanja.

Nuklearna centrala Kozloduj, na Dunavu, jedina u Bugarskoj, sada ima dva ruska reaktora hlađena vodom pod pritiskom, tipa "VVER", od po 1.000 megavata. Četiri stara sovjetska reaktora od po 440 megavata su isključena 2002. i 2006. godine iz razloga bezbednosti, pod pritiskom Evropske unije.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
6 Beograd