fbpx
Skip to main content
protesti u Zagrebu

ZAGREB POD OPSADOM: Situacija između branitelja i policije pred usijanjem! (VIDEO)

Foto: Facebook video/printscreen
ZAGREB - Situacija oko Markovog trga došla je do usijanja. Hrvatski ratni veterani koji od sinoć protestuju u centru Zagreba, jer smataju da su im ugrožena prava i traže ostavku resornog ministra Predraga Matića, probili su policijsku ogradu.

Mediji su javili je da je tom prilikom došlo do okršaja policije i demonstranata, u kojem su bačene i baklje na policajce, posle čega su se oni povukli, pa su branitelji odneli postavljenu ogradu i ježeve, a neki od njih su pozvali policiju da otkaže poslušnost.

Demonstrante je noćas policija rasterala sa tog trga jer skup nije bio dozvoljen pa su se povukli u crkvu. Pri prethodnom pokušaju da probiju ogradu bili su zaustavljeni pred ulazom na sam trg.

 

Probijena je policijska ograda kod Kamenitih vrata

Posted by HRT Vijesti on Friday, 29 May 2015

Oni i dalje traže da razgovaraju s premijerom Zoranom Milanovićem, a odbili su ponudu ministra Matića koji je došao među njih, da s premijerom razgovaraju u ponedeljak.

U Zagreb su stigli autobusima i ratni veterani iz Slavonskog Broda, a krenuli su i iz Osijeka.

Predsednik udruženja pripadnika specijalne policije iz vremena rata Josip Klem u emisiji Hrvatskog radija rekao je da branitelji, koji su noć proveli u crkvi sv. Marka, gde su potisnuti sa trga, strahuju za svoju sigurnost i da su pod stresom i iscrpljeni.

U jednom trenutku intervenisala je Hitna pomoć, jer je jednom od učesnika protesta pozlilo i odvezen je u bolnicu.

Policija je još sinoć u nekoliko navrata pokušala nagovoriti branitelje da izađu iz crkve, čak je u jednom trenutku pokušala da uđe, ali prolaz su zaprečili sveštenici.

Noćas je reagovala i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je pozvala sve odgovorne na iskorak prema dijalogu i zajedničkom rešavanju otvorenih pitanja i navela da pokušava da stupi u kontakt sa Milanovićem.

 

Video pregled noći na Markovom trgu

Posted by HRT Vijesti on Friday, 29 May 2015

Ultimatum znači - nema razgovora, poručio je ministar branitelja Predrag Matić u razgovoru za HRT koji smatra da su ratni veterani izmanipulisani i gledaju u svoje mentore što im je činiti.

Rasprava o ovoj temi se razvila i u Saboru gde je opoziciona HDZ pozivala Milanovića da dođe među branitelje, dok je vladajuća SDP upravo njih optužila da stoji iza tih događaja.

Poslanici HDZ su i napustili sednicu, prenela je Hina.

Novinarima se pred sedištem HDZ-a obratio lider stranke Tomislav Karamarko koji je rekao da "samo jedan čovek može rešiti ovaj problem, to je Zoran Milanović", pozvavši ga da razgovara s demonstrantima.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
8 Beograd