fbpx
Skip to main content
zelena i crvena boja

VIDETI ŽIVOT SVIM BOJAMA: Napravljene naočari za daltoniste

Foto: Youtube Printscreen/Valspar Paint
Napravljene su na bazi kvalitetne satelitske opreme, a koštaju 300 dolara.

Zamislite da niste u stanju da razlikujete crvenu od zelene boje. Semafor vam tada ništa ne bi značio, ne biste znali kad je bezbedno da krenete, a kad morate da stanete. Mešanje mnoštva boja u zalazak sunca, duga ili osunčano jutro - sve su to prizori koje daltonisti ne mogu videti.

Više od 300 miliona ljudi na svetu smatraju se daltonistima, a zahvaljujući napredovanju nauke raspoznavanje boja će im biti omogućeno i to zahvaljujući američkoj kompaniji EnChroma i njihovim naočarima za sunce.

daltonista
Foto: Youtube Printscreen/Valspar Paint

Daltonizam i reklama

Programer Fejsbuka, Mark Zakerberg je čak u intervjuu za Njujorker rekao da je za logo društvene mreže uzeo baš plavu, jer tu boju i daltonisti raspoznaju.

One su bazirane na ultraljubičastom filteru koji smanjuje definiciju boja. Izumitelji su koristili kvalitetnu opremu optičkih premaza kako bi napravili sočiva od 100 slojeva, tj. nekoliko nanometara debljine. Takođe su koristili optičke delove satelita i lasera.

naočari za daltoniste
Foto: EnChroma.com

Vizija izuma bazirana je na koncentričnim ćelijama, osetljivim na svetlost nervnih ćelija iz mrežnjače, koje daltonistima omogućavaju da razlikuju crveno, zeleno i plavo. To je genetsko oboljenje koje podrazumeva najčešće nerazlikovanje crvene i zelene boje, a samim tim ta anomalija šalje pogrešne poruke u mozak, uzrokujući poistovećivanje (preklapanje) zelene, narandžaste, smeđe, crvene, roze i ljubičaste.

To može uzrokovati mnoge probleme u svakodnevici. Saobraćajna svetla izgledaju kao beli odsjaji na zgradi, a za 8 odsto dečaka u svetu školski testovi i materijali gube smisao. 

Cena naočara je 300 dolara.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd