fbpx
Skip to main content
Osama Bin Laden 1996. u Avganistanu, fotografija Abdela Barija Atvana

VIKILIKS OTKRIVA: Bin Ladenov sin tražio potvrdu o očevoj smrti, evo šta je Amerika odgovorila

Foto: Abdel Bari Atwan/U.S. Attorney for the Southern District
Vikiliks mreža je nedavno pustila u javnost pismo u kojem se otkriva kako je jedan od sinova Osame bin Ladena zatražio od zvaničnog Vašingtona "potvrdu o smrti" oca nakon što su američke foke izvele operaciju likvidiranja vođe Al Kaide u Pakistanu 2011. godine.

Pismo je deo grupe od 70.000 dokumenata koji se kolektivno nazivaju "Saudijske depeše". Zajedno, ovi dakumenti su samo deo još veće kolekcije koja se sastoji od više od pola miliona diplomatskih papira koji potiču od Ministarstva spoljnih poslova Saudijske Arabije, ali i drugih institucija u ovoj zemlji.

Prema pomenutoj depeši, sin Bin Ladena, osumnjičenog lidera Al Kaide odgovornog za planiranje napada na SAD 11. septembra, pisao je američkoj ambasadi u Saudijskoj Arabiji 9. septembra 2011. godine tražeći potvrdu o smrti oca, prenosi RT.

Međutim, Glen Kejser, generalni konzula SAD u Rijadu, odbio je zahtev Abdulaha bin Ladena. On je rekao da takav dokument ne postoji i da je to "u skladu sa ustaljenom praksom kada je reč o individualnim osobama, ubijenim tokom vojnih operacija".

Ipak, diplomata je pokušao da uveri čoveka rekavši mu postoji jedan drugi "mehanizam kojim se može potvrditi smrt Osame bin Ladena." Reč je o praksi nolle prosekui, što na latinskom znači "nećemo krivično goniti." To znači da je slučaj odbačen, a samim tim odbacivanje deluje i kao dokaz.

Dokument koji to dokazuje nalazi se u američkim sudskim spisima.

Osamu bin Ladena je navodno ubio tim američkih foka tokom operacije u mestu Abotabad u Pakistanu. To je i zvaničan stav američke administracije. Međutim, izveštaj istaknutog novinara Simora Herša, koji je sproveo sopstvenu istragu, otkriva da su SAD lagale o velikom broju detalja vezanih za smrti Bin Ladena i da je snimak Obamine administracije o "desantu" mornaričkih foka zapravo pripremljena predstava, namenjena međunarodnoj publici.  

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd