Skip to main content
 • Read more Crkva Društvo

  DANAS SE SLAVI VELIKI SVETAC: Ako se bavite ovim poslovima, sledite njegova pravila!

 • Read more Sirija Sirija

  "Zašto imamo vojsku koju NE SMEMO DA KORISTIMO?": Francuski oficir KRITIKOVAO METODE RATOVANJA U SIRIJI, PRETI MU KAZNA!

 • Read more Filip Stojković, Branko Jovičić, Marko Gobeljić, FK Crvena zvezda Fudbal

  DELIJE GA OBOŽAVAJU, A SADA ĆE GA VOLETI JOŠ VIŠE: Evo odakle je Gobeljić pratio duel sa Vojvodinom (FOTO)

 • Read more kim Kosovo

  SEVERNA MITROVICA OBLEPLJENA CRNIM PLAKATIMA: Snažna poruka kao odgovor na godišnjicu lažne nezavisnosti (FOTO)

 • Read more Venecuela Svet

  Američka vojska UPRKOS ZABRANAMA dovezla HUMANITARNU POMOĆ u Venecuelu: Pristalice Gvaida u dosluhu sa Amerikom!

 • Read more Dragana Mitar Zadruga

  ŠIFRA DALMATINAC: Oglasila se žena kojoj je Dragana Mitar RASTURILA BRAK! Besne reči! "Ta persona..."

 • Read more Privatnost na internetu Vesti

  Kad nešto jednom dospe na internet - NIKAD ne biva potpuno izbrisano?

Vodopad - Ripaljka

Vikipedija i Vikimedija nagrađuju najlepše fotografije prirode Srbije

Foto: Wikimedia/Jfgoerjgosdijgdo
Nagradni konkurs "Viki voli Zemlju" koji su u Srbiji raspisali Vikipedija i Vikimedija počeo je danas, a trajaće do poslednjeg dana juna meseca.

Vikimedija Srbije i Vikipedija na srpskom jeziku, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, organizuju nagradni foto-konkurs „Viki voli Zemlju”, od 1. do 30. juna 2015. godine, sa ciljem prikupljanja fotografija zaštićenih prirodnih dobara (nacionalni parkovi, rezervati, područja i dr.) širom Srbije.

Srbija ima veliki broj zaštićenih prirodnih celina i dobara, ali su ona najčešće nepoznata i nedostupna javnosti. Cilj projekta je, s jedne strane, fotografisati pod slobodnom licencom što više prirodnih spomenika, a sa druge strane doprineti povećanju javne svesti o očuvanju prirode.

srećni detlić
Foto: Wikimedia/Dozon

U takmičenju mogu učestvovati svi registrovani korisnici Vikipedije na srpskom jeziku, koji treba da postave fotografije na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu. Fotografije moraju biti načinjene pre ili tokom trajanja konkursa.

Stručni žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije odabraće tri najbolje fotografije koje će biti nagrađene vikendom za dve osobe u Velnes centru Kablar, sa obilaskom Ovčarsko-kablarske klisure i vožnjom katamaranom (u organizaciji Turističke organizacije Čačka), biciklom i dvogledom.

Fotografije će, pored dostupnosti na Vikimedijinoj ostavi, biti predstavljene javnosti i kroz izložbe u gradovima Srbije.

Foto-konkurs „Viki voli Zemlju” (Wiki Loves Earth - WLE) je međunarodno godišnje takmičenje koje se organizuje u  26 zemalja. Takmičenje je prvi put održano 2013. godine u organizaciji Vikipedije na ukrajinskom jeziku. Prošle godine je na globalnom nivou više od tri hiljade učesnika poslalo preko 70 hiljada fotografija, a do sada je pristiglo preko 50 hiljada fotografija iz celog sveta.

„Viki voli Zemlju” se u Srbiji realizuje drugu godinu za redom, nakon uspešnog prošlogodišnjeg konkursa na koji je pristiglo skoro 800 fotografija od 40 učesnika, koje su prezentovane na izložbama u Beogradu, Pančevu, Kraljevu i Nišu.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd