Skip to main content
EU, Brisel

Vilijamson predstavlja izveštaj o trgovini ljudskim organima

Foto: Profimedia
BRISEL - Rezultate istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, počeo je da iznosi glavni tužilac za istragu Klint Vilijamson, u sedištu Saveta EU u Briselu.

Nakon toga biće održana konferencija za novinare.

Vilijamson je pre objavljivanja izveštaja prošle nedelje boravio u Beogradu i na Kosovu.

Srpsko Tužilaštvo je otvorilo slučaj "žuta kuća" posle objavljivanja knjige nekadašnje glavne haške tužiteljke Karle Del Ponte "Lov", u kojoj je ona pisala o trgovini ljudskim organima na KiM. Rezultate te istrage je predalo specijalnom izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju, a na njegov izveštaj objavljen i usvojen u SE 2011., nadovezala istraga Vilijamsonovog tima.

U Martijevom izveštaju se kao učesnici vađenja organa zarobljenika navode pripadnici "Dreničke grupe" paravojne formacije OVK, na čijem čelu je, kako je navedeno, bio sadašnji premijer Kosova Hašim Tači.

Objavljeno je i da je Vilijamsonov tim našao dokaze za ratne zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK, ali ne i dovoljno dokaza da je na Kosovu bilo trgovine organima.

Prema navodima prištinskog dnevnika, najmanje 10 bivših pripadnika OVK biće optuženo za ratne zločine.

Moguće je i podizanje optužnice protiv komandanata operativnih zona nekadašnje OVK na osnovu predočenih dokaza u Vilijamsonovom izveštaju, među kojima je najpoznatije ime nesumnjivo Ramuš Haradinaj kojeg je Haški tribunal oslobodio krivice za zločine počinjene nad civilima 1998. godine.

Haradinaj je rukovodio zonom "Dukađin" čiji se štab nalazi u selu Jablanica, dok su komandanti ostalih zona bili Rustem Mustafa, Rahman Rama, Sami Ljuštaku, Šukri Buja, Ekrem Ređa i Ahmet Nesufi.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd